budistične navade

V čem je skrivnost, kako ostati miren in osredotočen?

Na to vprašanje ni enostavnega odgovora.

Vprašajmo se, zakaj so budistični menihi ves čas videti mirni in prisotni v trenutku?

Kako jim to uspeva? Morda poznajo kakšno skrivnost, ki je vi ne?

Pravzaprav jo res!

Te budistične navade je težko prevzeti, a vam bodo življenje spremenile za vselej

Že tisoče let budistična filozofija temelji na ideji, kako zmanjšati človeško trpljenje in kako ostati osredotočen in prisoten v trenutku.

V tem članku bomo pregledali najpomembnejše budistične navade in principe, ki jih lahko v naše vsakodnevno življenje uvedemo prav vsi.

Čeprav jih bo sprva verjetno težavno sprejeti, bodo drastično spremenile vaše življenje na bolje, če boste seveda vztrajali pri njih.

1. Zunanje se očistite

Ste vedeli, da je bil Buda rojen kot princ? Svoje življenje bi lahko preživel v veliki čudoviti palači, kjer bi vso delo drugi opravljali namesto njega.

A ni storil tako.

um-je-vse-buda

Pravzaprav je zapustil vse, ko se je začel zavedati neprijetne narave materializma.

2.300 let kasneje budistični menihi še vedno počenjo enako. V posesti imajo izjemno malo materialnih stvari in se oklepajo zgolj tistega, kar je nujno za njihovo preživetje. Da te stvari spravijo, je običajno dovolj že majhen nahrbtnik.

Svoje življenje dobesedno popolnoma očistijo navlake.

2. Notranje se očistite

V mnogih budističnih krogih se menihi naučijo skrbeti – ne le zase – temveč za ves svet.

Ko meditirajo, je to v dobro vseh. Poskušajo doseči razsvetljenje, da bi dosegli svoj polni potencial in pomagali tistim, ki so potrebni pomoči.

Ko enkrat razviješ tako nesebičen odnos, se manj osredotočaš na osebne probleme. Na majhne probleme si zmožen manj čustveno odreagirati in tvoj um postane bolj miren.

To imenujemo notranje očiščenje. Da naredimo prostor za druge in opustimo sebične navade. Budistične navade namreč temeljijo na nesebičnosti.

3. Veliko meditirajte

Eden izmed glavnih razlogov, zakaj postaneš menih, je v tem, da imaš veliko več časa za meditiranje. Veliko menihov vstane zgodaj in meditira od 1 do 3 ure, nato pa enako počne še zvečer. Takšna praksa spremeni možgane. Če ste prebrali kakšen članek o meditaciji, potem boste vedeli, o čem je govora.

Ni vam potrebno prevzeti tako rigoroznega urnika, a kaj če bi na primer dan začeli s 30 minutami meditacije?

čuječnost

4. Sledite bistroumnim ljudem

V zahodni družbi imamo do starosti pogosto zaničevalen odnos, medtem ko budistični menihi starejše ljudi vidijo kot vir modrosti. Iščejo starejše duhovne voditelje, ki jim lahko pomagajo na njihovi lastni poti.

Če boste že malo pogledali okoli sebe, boste videli kopico ljudi, od katerih se lahko učite. Starejši ljudje imajo več izkušenj, kar pomeni, da lahko nudijo številne življenjske lekcije.

5. Poslušajte pozorno in brez obsojanja

Naši možgani so ožičeni tako, da nenehno obsojajo druge. A sodeč po budističnih prepričanjih, je smisel komunikacije v tem, da pomagamo drugim in sebi zmanjšati trpljenje.

Kritiziranje in obsojanje očitno ne pomagata.

Pozorna čuječnost je praksa, ki je prosta vsakršnih obsodb. Glavni cilj takšne pozorne komunikacije je, da vse, kar nekdo reče, poslušamo in tega ne vrednotimo.

Mnogo nas že vnaprej pripravi odgovore, medtem ko poslušamo sogovornika in zgolj čakamo na naš trenutek, da spregovorimo, a glavni cilj v tem primeru je, da preprosto poslušamo.

Takšna praksa vodi v večje obojestransko spoštovanje, razumevanje in priložnosti za napredek v pogovoru.

6. Sprememba je temeljni zakon vesolja

Sodeč po budističnem mojstru Suzukiju, je ključni princip, ki se ga moramo vsi naučiti, sprejemanje sprememb:

“Brez sprejemanja dejstva, da se vse spreminja, ne moremo najti popolnega ravnovesja. A na žalost to težko sprejmemo. Ker ne moremo sprejeti resnice nenehnih sprememb, trpimo.”

Vse se spreminja. To je temeljni zakon vesolja. A to težko sprejemamo. Močno se identificiramo z našo fiksirano podobo, našim telesom in našo osebnostjo. Ko se spremeni, trpimo.

Suzuki pravi, da lahko to spremenimo tako, da se zavemo, da je vsebina našega uma večno negotova. Vse glede zavesti pride in gre. Težko je ostati jezen, če jezo preproznamo kot takšno, ki v resnici je. Zato Zen uči, da je sedanji trenutek vse, kar obstaja.

Suzuki pravi: “Karkoli že počneš, bi to moralo biti izražanje neke globoke aktivnosti. Ceniti moramo, kar počnemo. Trenutek nikoli ni priprava na drug trenutek.”

7. Živite v trenutku

Ljudem je težko preprosto sprejeti sedanji trenutek. Nagibamo se k temu, da razmišljamo o preteklih dogodkih ali pa nas skrbi, kaj bo prinesla prihodnost. Naše misli naravno švigajo sem ter tja.

Čuječnost nas spodbuja, da se ponovno osredotočimo. Prakticiranje čuječnosti nam omogoča, da postanemo boljši pri tem, da ponovno preusmerjamo naše misli na sedanji trenutek in to, s čimer se ukvarjamo.

spremeni-svoje-misli

Brez da bi se obsojali, preprosto prepoznamo, da smo se izgubili v mislih in da smo izgubili naš fokus, nato pa naše čute ponovno osredotočimo na nalogo, katero opravljamo.

Potrebna je disciplina, a to je nekaj, kar moramo početi, če želimo ostati prisotni in deležni vseh čudes življenja.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?