urša žorž

Kdo je Urša Žorž?

Urša Žorž je podjetnica, vrhunska organizatorka, predavateljica, mama, hči, partnerica, prijateljica in še bi lahko naštevala. Je ena izmed tistih, ob katerih se večina nas “povprečnežev” malodane zavistno vpraša “Le kako ji uspe vse to?” Moj odgovor na to vprašanje bi bil: Z malo sreče, veliko vztrajnosti in trdega dela ter enormno količino pozitivne energije.

Uršo sem imela čast spoznati v vlogi predavateljice v okviru izobraževanja Podjetnost je ženskega spola. Moja izkušnja: predavanje, nabito z energijo, znanjem, pozitivizmom, iskrenimi čustvi in motivacijo. Zato mi seveda ni bilo potrebno dvakrat premisliti, preden sem jo povabila k sodelovanju za Intervju uspeha, na kar je takoj pristala v njenem značilnem dobrodušnem slogu.

Vabljeni k branju, da se nalezete njene energije ter pozitivizma.


UVOD

Kdo je Urša Žorž v prostem času in poslovno? Kaj jo navdušuje, ob čem jo spreleti srh, kaj ji požene kri po žilah?

Urša Žorž: Moj prosti in poslovni čas sta precej prepletena. Ravno tako moje vloge v življenju, saj delam od doma, tako da sem malo mama, pa potem podjetnica, pa spet mama, pa partnerica itd. Tak način življenja mi ustreza, uživam v tem, da imam svobodo. Predvsem poskušam na vse situacije v življenju gledati pozitivno in se iz njih kaj naučiti.

Navdušuje me druženje z ljudmi, ki jih imam rada, s tistimi, ki me navdihujejo, narava, sončni zahodi, vse, kar je dobro in lepo, knjige, ki jih pridno zbiram, a manj pridno berem :), romantika v vseh oblikah, fotografiranje in Instagram, navdihovanje ljudi, da gredo lažje po svoji poti naprej …

Srh me spreleti ob krivičnosti, neprivoščljivosti, nesodelovanju. Včasih res težko razumem vse te stvari, saj bi bilo življenje precej bolj enostavno, če bi se ljudje veselili z in ob drugih, če bi videli priložnosti v povezovanju, če ne bi metali polen pod noge tistim, ki jim uspeva. Utopija? Hm, morda pa le nekoč pridemo do tja. 🙂 Seveda sem tudi jaz kdaj »fouš«, a si to priznam in se vprašam, zakaj, kaj ima tisti človek, česar jaz nimam in kako lahko do tega pridem, da mi ne bo potrebno biti več »fouš«.

URŠA KOT PODJETNICA

Zgodba ustanovitve tvojega podjetja ima grenak pričetek ali pa svetel konec – kakor pač vzameš. Podjetje si namreč ustanovila zaradi razmer v podjetju Hit d.d., v katerem si bila zaposlena 17 let. Kako si takrat doživljala nastalo situacijo? Te je bilo strah, kako in kam naprej ali si na prihodnost gledala z optimizmom?

Urša Žorž: Res je, po 17. letih redne službe, kjer sem pridobila veliko izkušenj, so mi ukinili delovno mesto vodje izobraževanja in usposabljanja in mi ponujali pozicije, kjer bi se morala vrniti 10 korakov nazaj. Zato sem se čez noč odločila, da poskusim svojo pot.

Prej nisem nikoli razmišljala o podjetništvu. V svoji bližini nisem imela nobenega podjetnika, tako da sem se vrgla v vodo in začela plavati. Ker nisem prav dobro vedela, v kaj se podajam, me ni bilo strah. Veselila sem se novega izziva, uživala v svobodi in optimistično korakala naprej po novi poti.

Še dandanes me kakšen bivši sodelavec (sodelavka) ustavi in reče, da sem imela res »jaj**«, da sem se kar tako podala v svet podjetništva, da me občuduje, da si sam(a) kaj takega ne bi nikoli upal(a).

urša žorž_Business Café v sLOVEniji
Zrša Žorž na dogodku 2. Business Café v sLOVEniji.

Imaš morda kakšen nasvet za ljudi, ki se v zadnjem času vse pogosteje znajdejo v takšnem položaju?

Urša Žorž: Verjamem, da se nam vsaka stvar v življenju zgodi z določenim namenom. Sprememb se običajno bojimo kot »hudič križa«, nato pa največkrat ugotovimo, da so nam prinesle dobro in življenje obrnile na svetlejšo stran.

Zato naj poskušajo iz situacije ugotoviti, kakšne pluse jim le-ta prinaša, kaj jih sploh veseli početi v življenju, kako lahko do tja pridejo, na koga se lahko obrnejo po pomoč/nasvet za lažji začetek … in potem zberejo pogum ter začnejo počasi korakati v smeri navzgor. Običajno začetek ni lahek, je pa vredno.

Običajno začetek ni lahek, je pa vredno.

Zaradi preteklih izkušenj in poznanstev v podjetju Hit d.d. si imela ob ustanovitvi podjetja najbrž kar nekaj prednosti v primerjavi z nekom, ki se v to poda po študiju. Kakšne so po tvojem mnenju (in izkušnjah) prednosti in slabosti mladih podjetnikov?

Urša Žorž: Vsekakor mi je Hit dal veliko različnega znanja in veliko poznanstev, saj sem bila vedno na takih delovnih mestih, kjer sem imela stik z mogimi zaposlenimi.

Prednosti mladih podjetnikov so zagon, motivacija, »nevednost« v kaj točno se podajajo in zato večji pogum, velike možnosti izobraževanja tako doma kot v tujini, različne subvencije ali platforme, ki jim lahko pomagajo pri zagonu podjetja …

Prednosti mladih podjetnikov so zagon, motivacija, »nevednost« v kaj točno se podajajo in zato večji pogum.

Slabosti so morda prevelika pričakovanja, da se bo uspeh zgodil čez noč (a ta noč v realnem življenju nato običajno traja nekaj let :), da si ne upajo izpostaviti svojih izdelkov/storitev (predvsem ženske), da ne znajo se tržiti oz. jim je to muka, itd.

 

Odklikaj na 2. stran intervjuja…

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?

1
2
3
Deli
Prejšnji članek7 budističnih navad, ki vam bodo spremenile življenje
Naslednji članekTime management omogoča boljši nadzor nad življenjem
Neža M.
Neža pravi, da so v življenju pomembne majhne stvari. Morda je prav zato magistra mikrobiologije. Rada bere, piše, ustvarja in se potepa po naravi. Zaradi nedavno odkrite celiakije vse bolj raziskuje vpliv hrane in psihe na splošno zdravje. Je glavna pomočnica in skrbnica portala Motiviran.si.