Mahatma Gandhi: 10 temeljev za spreminjanje sveta
Mahatma Gandhi: 10 temeljev za spreminjanje sveta

Mahatma Gandhi je mož, ki je leta 1947 vodil indijsko ljudstvo do neodvisnosti izpod britanske vlade. Njegovo življenje in njegovi nauki so navdihnili mnoge in so aktualni še danes. Želel in prizadeval si je, da bi svetu pokazal “pot ljubezni in žrtve”. 

10 temeljev za spreminjanje sveta Mahatma Gandhi-ja

Predstavljamo vam nekaj najboljših nasvetov, ki jih je podal Mahatma Gandhi.

Več: Nasveti za boljše življenje Bruce-a Lee-ja.

1. Spremenite sami sebe

Če spremeniš sebe, boš spremenil svoj svet, pravi Gandhi. Če spremenite svoj način razmišljanja, potem boste spremenili svoje občutke in svoja dejanja. In tako se bo spremenil svet okoli vas.

Ne samo zato, ker boste pričeli gledati na svet skozi nova očala misli in čustev, temveč tudi zato, ker vam notranja sprememba omogoča, da sprejemate odločitve, ki jih sicer ne bi. Morda ste o teh dejanjih celo razmišljali, vendar ste bili ujeti v svojih starih vzorcih razmišljanja.

Ti moraš biti sprememba, ki jo želiš videti v svetu. ~ M. Gandhi

Težava pri spreminjanju vašega zunanjega sveta je v tem, da če ne spremenite sami sebe, boste tudi ob doseženi spremembi, za katero ste si prizadevali, vi še vedno vi. Še vedno boste negativni, imeli svoje pomanjkljivosti, čutili jezo, se sabotirali, …

V novi situaciji torej ne boste našli, kar ste upali, saj bodo vaše misli še vedno prepuščale negativne stvari. Ker vaš ego za iskanje sovražnikov in ustvarjanje razdvojenosti ljubi ločevanje stvari, lahko prične ustvarjati celo več težav in konfliktov v vašem življenju in svetu.

2. Vi imate nadzor

Vedno je na vas, kaj občutite in kako se na nekaj odzovete. V praktično katerikoli situaciji lahko izbirate svoje lastne misli, odzive in čustva. Ni vam potrebno izgubiti nadzora, odreagirati preveč čustveno ali se celo odzvati na negativen način. Mogoče vsaj ne vedno ali nemudoma. Včasih se zgodi, da pride do avtomatskega, nenadzorovanega odziva.

Nihče me ne more prizadeti brez mojega dovoljenja. ~ M. Gandhi

Ko se pričnete zavedati, da nima nihče zunaj vas dejanskega nadzora nad vašim počutjem, lahko pričnete vgrajevati to razmišljanje v vaše dnevno življenje. Razvijete ga lahko v miselno navado. V navado, ki lahko tekom časa preraste v še močnejšo. Ta korak lahko naredi vaše življenje veliko lažje in prijetnejše, kar je ključ do sreče

3. Oprostite in pozabite

Bojevanje nad zlom z zlom ne bo nikomur pomagalo. Kot je narekoval prejšnji nasvet, lahko vedno izberete, kako se boste odzvali na določeno stvar. Ko ste sposobni vgraditi vedno več takšnega razmišljanja v svoje življenje, potem se lahko odzovete na način, ki je koristen za vas in ostale.

Oko za oko se konča edino tako, da postane ves svet slep. ~ M. Gandhi

Odpuščanje in opustitev preteklosti bosta vam in ljudem v vašem svetu naredili veliko uslugo. Preživljanje časa ob negativnem spominu vam namreč ne bo pomagalo. Najverjetneje si boste s tem povzročili samo več trpljenja in se ohromili za odzive v sedanjosti.

Šibki ne morejo nikoli oprostiti. Odpuščanje je atribut močnih. ~ M. Gandhi

Iz te izkušnje se raje poskusite naučiti lekcije. Če ne oprostite, potem pustite preteklosti in drugim osebam, da nadzorujejo vaše misli in občutke. Z odpuščanjem se osvobodite teh vezi. In nato se lahko osredotočite na naslednji korak.

4. Brez ukrepanja ne pridete nikamor

Brez ukrepanja se bo postorilo le malo. Ukrepanje je lahko težko in zahtevno. Prihaja lahko do notranjega odpora, zato se lahko zatekate k pridiganju ali pa neskončnemu branju in študiranju. Ob tem se običajno počutite, kot da napredujete, v resnici pa v življenju ne dosegate praktičnih rezultatov ali pa je teh le malo.

Unča prakse je vredna več kot tone pridiganja. ~ M. Gandhi

Da bi torej resnično prišli, kamor želite ter da bi resnično razumeli sebe in svoj svet, je potrebna praksa. Knjige vam lahko večinoma prinesejo le znanje. Vi sami pa morate ukrepati in prenesti to znanje v rezultate in razumevanje.

5. Poskrbite za sedanjost

Najboljši način, da premagate notranji odpor, ki vas pogosto zaustavlja, da bi ukrepali, je, da ostanete čim več časa v sedanjosti in da ste sprejemljivi. Zakaj? Kadar ste osredotočeni na sedanji trenutek, vam ni potrebno skrbeti za naslednji trenutek, ki ga tako ali tako ne morete nadzorovati.

Ne želim predvideti prihodnosti. Zanimam se za ureditev sedanjosti. Bog mi ni dal nadzora nad momentom, ki sledi. ~ M. Gandhi

Odpor do ukrepanja, ki izhaja iz predstave negativnih posledic v prihodnosti (ali iz odseva preteklih neuspehov), izgublja svojo moč. Ukrepanje in ohranjanje osredotočenosti na sedanjost postaja vedno lažje, zato tudi na splošno bolje delujete.

Ne pozabite, da je povezovanje in ostajanje v sedanjosti miselna navada – vrsta mišice, ki jo krepite. Tekom časa postaja vedno bolj močna, zato postaja vedno lažje zdrsniti v sedanjost.

6. Vsi smo ljudje

Ko pričnete o ljudeh ustvarjati mite (kljub temu, da morda dosegajo nadpovprečne rezultate), tvegate, da se od njih oddaljite. Zase lahko pričnete razmišljati, da ne boste nikoli dosegli podobnih stvari kot oni, ker so tako posebni.

Ni pametno biti preveč prepričan o modrosti nekoga drugega. Zdravo je biti opomnjen, da lahko najmočnejši oslabijo in se najpametnejši motijo.  ~ M. Gandhi

Zato je pomembno, da v mislih ohranite dejstvo, da smo vsi le ljudje, ne glede na dosežke enih ali drugih. Prav tako je pomembno, da si zapomnite, da smo kot ljudje, vsi nagnjeni k napakam. Imeti neracionalne standarde za ljudi, lahko ustvari le nepotrebne konflikte s vašim svetom in negativnost znotraj vas.

Prav tako je ta misel pomembna, da se izognete precej nepotrebni navadi znašanja nad samim seboj zaradi napak, ki ste jih naredili. Namesto tega morate biti sposobni jasno prepoznati, kje in kaj je šlo narobe in kaj se lahko iz tega naučite. In poskusiti ponovno.

7. Vztrajajte

Bodite vztrajni. Sčasoma bo oporekanje okoli vas zbledelo in se odstranilo. Vaš notranji odpor in samosabotaža, ki sta vas zavirala pred ukrepanjem in ohranjala stvari, takšne kot so, bosta postajala šibkejša.

Poskusite najti nekaj, kar resnično radi počnete. Tako boste našli notranjo motivacijo za nadaljevanje. Razlog, zakaj je bil Gandhi tako uspešen s svojo metodo brez nasilja je, ker so bili z njegovimi privrženci tako vztrajni. Enostavno se niso vdali.

Sprva te ingorirajo, nato se ti smejijo, nato ti nasprotujejo, nato zmagaš. ~ M. Gandhi

Uspeh ali zmaga nad samim seboj nastopi tako hitro, kakor sami hočete. Eden izmed razlogov, zakaj ljudje ne dobijo tistega, kar si želijo je, da enostavno prehitro obupajo. Čas, potreben za vložek v  dosežek ni takšen, kot so pričakovali, da bo. To zmotno prepričanje delno izhaja iz sveta, v katerim živimo. Svet, poln rešitev z magičnimi tabletami, kjer oglaševalci ves čas ponujajo hitre dosežke.

8. V ljudeh iščite dobro in jim pomagajte

Skoraj vedno lahko v ljudeh najdete nekaj dobrega. In tudi stvari, ki morda niso tako dobre. Vendar pa se lahko odločite, na katere stvari se boste osredotočili. Če si želite izboljšave, je uporabna izbira, da se osredotočite na dobro. To vam lahko olajša življenje, saj postanejo vaš svet in vaši odnosi bolj prijetni in pozitivni.

V ljudeh gledam le dobre lastnosti. Ker sam nisem brezhiben, ne bom iskal napak drugih. ~ M. Gandhi

Prav tako se, kadar v ljudeh vidite dobro, lažje motivirate, da ste jim v pomoč. S tem, da ste ljudem v pomoč in da jim dajete vrednost, jim izboljšate življenje. Sčasoma pa tudi sami dobite to, kar ste dali.

Človek postane velik natanko toliko, kolikor se trudi za dobrobit sočloveka. ~ M. Gandhi

Prav tako so ljudje, ki ste jim pomagali, bolj naklonjeni pomoči drugim. Tako lahko skupaj ustvarite naraščajočo spiralo pozitivne spremembe, ki raste in postaja močnejša. Z jačanjem svojih socialnih sposobnosti pa lahko hkrati postajate tudi bolj vplivni.

9. Bodite skladni, izvirni, unikatni

Eden boljših nasvetov za izboljšanje vaših socialnih veščin je, da se obnašate skladno in komunicirate na izviren način. Ljudje imajo to izredno radi. Prav tako lahko najdete več notranjega zadovoljstva, kadar so vaše misli, besede in dejanja usklajene. Počutili se boste močni in zadovoljni sami s seboj.

Sreča je, kadar je tisto, kar mislimo, rečemo in naredimo v harmoniji. ~ M. Gandhi

Kadar so besede in misli usklajene, se to kaže skozi vašo komunikacijo. Zven vašega glasu in govorica telesa – nekateri pravijo, da to predstavlja 90 % komunikacije – sta usklajena z vašimi besedami. S temi uskladitvami dosežete, da ljudje resnično poslušajo, kaj imate za povedati. 

10. Rastite in se razvijajte

Nikoli ni prepozno, da bi izboljšali svoje sposobnosti, navade ali ponovno ovrednotili svoje vrednote. S tem lahko pridobite globje razumevanje samega sebe in svojega sveta.

Nenehen razvoj je zakon življenja. Človek, ki se vedno trudi ohranjati svoje dogme, da bi ostal konsistenten, se pelje v napačno smer. ~ M. Gandhi

Seveda lahko na momente izgledate nekonsistentni ali kot da ne veste, kaj počnete. Lahko imate težave delovati skladno ali komunicirati izvirno. Vendar če tega ne naredite, se lahko peljete po napačni poti – na mesto, kjer se trudite obdržati ali pa se oklepate svojih starih pogledov, da bi izgledali usklajeno. V resnici pa se zavedate, da nekaj počnete narobe.

Izbira rasti in razvijati se predstavlja srečnejšo in koristnejšo pot.

 

Vir: The Positivity Blog

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Deli
Prejšnji članekAlergija na hrano
Naslednji članekNedokončan projekt vodi v delovno neuspešnost in slab ugled
Neža M.
Neža pravi, da so v življenju pomembne majhne stvari. Morda je prav zato magistra mikrobiologije. Rada bere, piše, ustvarja in se potepa po naravi. Zaradi nedavno odkrite celiakije vse bolj raziskuje vpliv hrane in psihe na splošno zdravje. Je glavna pomočnica in skrbnica portala Motiviran.si.