Bruce Lee
Bruce Lee

Če zadnjih 30 let niste preživeli v družbi krompirja v kakšni kleti, verjetno prav dobro veste, kdo je bil Bruce Lee. Če ste, potem vam bo morda zanimivo, da je bil Bruce Lee zelo znan mojster borilnih veščin in igralec, ki je na zahodu zanetil prve iskre zanimanja za kitajske borilne veščine v 60-ih in 70-ih letih.

A poleg tega, da je bil odličen borec in prava ikona, je Bruce Lee postregel z nekaj zelo uporabnimi mislimi o življenju. Tukaj je nekaj najboljših:

1. Živimo, kot je živel Bruce Lee. Preučujmo svoje misli.

Bruce Lee: “Kar misliš, to postaneš.”

Morda ta izjava najbolje povzema, kako delujemo. Razmislimo o tem, o čem danes razmišljamo. Kaj te misli pravijo o nas? O našem življenju? Kako dobro se ujemajo z našimi načrti za prihodnost in z našo želeno samopodobo? V vsakdanjem življenju je zelo enostavno pozabiti na to preprosto misel, ki pa lahko odigra zelo pomembno vlogo pri tem, kako se vidimo in kakšne cilje imamo ter kako jih bomo dosegali. Preprost zunanji opomnik, kot so motivacijski citati, nam lahko pomaga pri tem, da misli spravimo na pravo pot.

2. Poenostavimo

Bruce Lee: “Ne gre se za dnevno povečevanje, pač pa dnevno zmanjševanje. Odstranimo vse nepomembno. Če o stvari preveč razmišljamo, je ne bomo nikoli opravili.”

Če želimo izboljšati življenje, potem hitro pademo v skušnjavo, da bi dodajali zmeraj več. Problem, ki lahko nastane je, da morda nimamo časa in energije, da bi postorili več. Tako naši poskusi, da bi stvari izboljšali, hitro propadejo. Dodajanje zgolj povzroča več stresa in anksioznosti. Odstranimo kaos in aktivnosti, opravke in misli, ki niso tako pomembne, ter na tak način sprostimo energijo in pridobimo več časa, ki ga dejansko lahko namenimo stvarem, ki jih resnično želimo početi.

Ko se nered v našem zunanjem življenju zmanjša, obstaja veliko večja verjetnost, da se bo zmanjšal tudi nered v našem notranjem življenju. Prednost tega je, da bomo pri stvareh, ki jih počnemo, tudi bolj uživali kot sicer. Dodajanje misli in razmišljanje o stvareh znova in znova morda ustvarja občutek varnosti. Je tudi dober način odlašanja in izogibanja odločitvam, ki bi jih morali sprejeti. Več kot razmišljamo, težje postane, da bi nekaj naredili. Morda zato, ker želimo obdržati tisti varljiv občutek varnosti in se izogniti temu, da bi ga izgubili.

Razmišljanje seveda ni brezpredmetno. Pomaga nam lahko načrtovati realne poti do naših ciljev in da v prihodnosti ne bi počeli uničujočih napak. Prekomerno razmišljanje pa je zgolj navada, zaradi katere bomo zapravili mnogo dragocenega časa. Bolj učinkovito bo, da to navado zamenjamo s tem, da stvar preprosto opravimo.

3. Učimo se o sebi s pomočjo stika z drugimi

Bruce Lee: “Sebe lahko spoznaš preko interackije z drugimi.”

Oseba, ki jo je morda najtežje spoznati, smo mi sami. Razmišljanje o sebi, medtem ko smo sami, lahko privede do mnogih spoznanj. Je pa res, da lahko proizvede tudi veliko namišljenih miselnih zank in dvomov v našem umu. Zato je odličen način, da spoznavamo samega sebe, preko interakcij z drugimi. Kako se ljudje vedejo in odzovejo v teh interakcijah, nas lahko sčasoma nauči veliko. Kako razmišljamo in kako reagiramo, nas verjetno lahko nauči še več.

Kar vidimo, čutimo in slišimo pri drugih ljudeh, je lahko odsev nas samih. Stvari, ki se jih naučimo s takšnim načinom razmišljanja, morda niso vedno prijetne, a lahko predstavljajo pravo razsvetljenje. Pomagajo nam, da bomo spoznali sami sebe in tudi, na kakšen način si lažemo. Ta močna spoznanja so lahko zelo dragocena za našo osebno rast. Med interakcijami z drugimi se torej sprašujmo, kaj se odseva.

4. Ne delimo

Bruce Lee: “Ne razmišljaj o tem, kdo ima prav ali narobe ali kdo je boljši. Ne bodi za ali proti.”

To je zelo uporabna in mogočna misel. Je pa po njej zelo težko živeti. Zakaj? Morda zato, ker ego rad deli in najde poti, da se nahrani. Želi se počutiti bolje kot nekdo drug. Ali, da je bolj iznajdljiv. Ali lepši. Ali bolj “kul”. Ali pametnejši.

Kako lahko premagamo takšen način razmišljanja in občutenja?

Poskusimo s tem, da se ne poistovetimo z našimi mislimi in občutki. To ne pomeni, da moramo nehati misliti ali čutiti, pač pa, da se zavedamo, da naše misli in občutki zgolj potujejo skozi nas. Nismo pa mi oni. Smo zgolj zavest, ki jih opazuje.

Ko se tega zavedamo in spomnimo, bomo mi kontrolirali naše misli in občutke, namesto oni nas. Tak pristop nam omogoča, da naših misli ne jemljemo preresno in da se jim lahko nasmejimo ali jih ignoriramo, ko se nam zdi, da naš ego pretirava. Ko s temi stvarmi nismo tako poistoveteni, smo bolj nagnjeni k temu, da stvari, misli in ljudi vključujemo, namesto, da bi jih izključevali. To ustvarja veliko notranje in zunanje svobode in miru – namesto strahu, potrebe po deljenju sveta in iskanju konfliktov.

5. Izogibajmo se odvisnosti ali iskanju potrditev od drugih

Bruce Lee: “Nisem na svetu zato, da bi živel po tvojih pričakovanjih in ti nisi zato, da bi živel po mojih.” in “Postavljanje je norčeva ideja o slavi.”

Ego želi dodajati, ker misli, da nima dovolj. Eden izmed načinov, kako to počne je, da išče potrditve od drugih. Želimo se počutiti pametno, lepo, uspešno itn. Potrditev s strani drugih nam omogoča, da se nekaj časa počutimo dobro. A kaj kmalu potrebujemo nov odmerek. Problem, ki pri tem nastaja je, da drugim ljudem dovoljujemo, da določajo naše počutje. To v našem življenju ustvarja vrtiljak čustev. Da bi našli več čustvene stabilnosti in prevzeli nadzor nad tem, kako se počutimo, moramo potrditve iskati pri bolj konsistentnem viru. V nas samih.

Pričakovanja in potrditve s strani drugih lahko preprosto zamenjamo z našimi lastnimi pričakovanji in potrditvami. Razmišljajmo o tem, kako odlični smo. Ne podcenjujmo se. Cenimo, kako daleč smo prišli in pozitivne stvari, ki smo jih že opravili. Spoštujmo svojo lastno vrednost v svetu. Zastavljajmo si cilje in jih dosegajmo. Na tak način bomo pridobili potrebno samozavest in zaupanje v naše sposobnosti. Na tak način bomo vzpostavili navado notranje potrditve.

Zakaj se nekateri ljudje radi postavljajo? Da bi pridobili potrditve drugih. Kakorkoli že, ta potreba po potrditvi je običajno zelo očitna in ravno zaradi tega hvalisanje redko deluje. Namesto, da bi izpadli uspešno in kul, izpademo negotovi in lačni pozornosti. Tako se hvalisanje spreobrne v zelo jalov poskus dokazovanja.

6. Bodimo proaktivni

Bruce Lee: “K vragu z okoliščinami. Jaz ustvarjam priložnosti.”

Lahko se je zakleniti v reaktivno razmišljanje. Pri tem samo sledimu temu, kar se dogaja. Delamo, kar pač počnejo ljudje okoli nas. Reagiramo na karkoli se pač v tem trenutku že dogaja. Tako se izgubimo v okoliščinah. Takšno razmišljanje ni preveč prijetno. Zdi se, kot da smo brez moči in da samo sledimo toku dogajanja.

Bolj uporaben in prijeten način življenja je, da smo proaktivni. Bruce Lee pravi, da moramo ustvarjati priložnosti navkljub okoliščinam, v katerih se znajdemo. Počutili se bomo bolje, pa tudi boljše rezultate bomo dosegali. Je pa res, da je to veliko težje. Precej lažje je zgolj slediti toku dogajanja. Če želimo biti proaktivni, moramo prav tako pogosto prevzeti odgovornost in to je lahko precej strašljivo. Proaktiven način življenja je kljub vsemu bolj nagrajujoč in razburljiv.

7. Bodimo to, kar smo

Bruce Lee: “Vedno bodi to, kar si. Izražaj se in imej zaupanje vase. Ne išči uspešnih osebnosti in jih poskušaj kopirati.”

Da smo preprosto to, kar smo, je lahko zelo težko. Morda nam občasno uspe, a se kaj kmalu vrnemo k starim vzorcem razmišljanja. Morda celo poskušamo imitirati nekoga drugega. Tudi to lahko deluje, a vendar ne tako dobro, kot če preprosto smo, kar smo. Če smo avtentični, ne bomo oddajali mešanih signalov, uporabljali bomo naš pristen glas, tonaliteto ter govorico telesa, kar predstavlja 90 % komunikacije. Predstavljali bomo sami sebe preko vseh kanalov komunikacije. Mimogrede, ali med pogovorom opravljate teh 10 komunikacijskih napak?

Ljudje imamo radi pristnost. Če se bomo posluževali načina razmišljanja, kjer nas ne bo vodil naš ego, ki želi ugajati, išče potrditve od drugih ter si želi vedno več, bomo srečnejši, pri tem pa dosegali tudi boljše rezultate.

 

Vir: The Positivity Blog

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Deli
Prejšnji članekTrening za moč, kot ga imajo elite
Naslednji članekZakaj praznujemo 1. april?
Neža M.
Neža pravi, da so v življenju pomembne majhne stvari. Morda je prav zato magistra mikrobiologije. Rada bere, piše, ustvarja in se potepa po naravi. Zaradi nedavno odkrite celiakije vse bolj raziskuje vpliv hrane in psihe na splošno zdravje. Je glavna pomočnica in skrbnica portala Motiviran.si.