zakaj praznujemo 1. april
zakaj praznujemo 1. april

Danes morate biti še posebej pazljivi, kaj verjamete ljudem okoli vas. 1. april ali dan norcev oz. dan norčavosti je tradicija, ki sega stoletja nazaj. Kje pa se je vse skupaj pravzaprav sploh začelo? Obstajajo številne teorije, najverjetnejša pa se nanaša na papeža, kljub temu, da ne gre za verski praznik. Razkrivamo, kje se je torej vse začelo, zakaj praznujemo ravno 1. april in katere so bile najboljše javne potegavščine v zgodovini.

Sprememba koledarja

Vir: Mirror Online

Čeprav se nihče popolnoma ne strinja s tem, kaj se je zgodilo, obstajajo močni dokazi, da je za ta dan kriv papež Gregorij XIII, ki je leta 1582 vzpostavil gregorijanski koledar. Zaradi tega se je koledar prestavil iz marca na 1. januar. Sprememba je bila objavljena na dolgo in široko, vendar pa kljub temu nekateri niso dobili obvestila. Ti ljudje so zato novo leto še vedno praznovali 1. aprila in posledično izgledali norčavo – zato dan norcev.

Francozi so na hrbte “norcev” lepili papirnate ribe in jih imenovali “Poisson d’Avril” oz. aprilske ribe, kar je v Franciji še vedno uporabljen izraz za nekoga, ki ga uspemo potegniti za nos.

Spomladanski festivali, kjer so bili vsi norci

Nekateri pravijo, da je Dan norcev ostanek ideje spomladanskih festivalov, ki so označevali konec zime in začetek pomladi. Festivali so očitno vključevali osebe, oblečene v smešne preobleke, ki so izvajale trike na prijateljih in neznancih, ter povzročale kaos.

Drugi zamenjujejo dan norcev za praznovanje srednjeveškega krščanskega praznika, ki je potekal vsak januar. Kristjani so izvolili tako imenovanega “Lord of Misrule”. Šlo je za oficirja, ki je nosil maske, se preoblačil in pel obscene pesmi. Na ta dan so se v splošnem obnašali norčavo. Dejanski Praznik norcev je potekal v 12. in 13. stoletju in je izgledal kot alternativa “razgrajaškemu festivalu”. Izvajali so se preobrati vlog, norce pa so predstavljali tisti, ki so bili izbrani od Boga zaradi njihovega nizkega statusa. Kasneje je duhovščina praznik prekinila, leta 1435 pa so ga celo prepovedali.

Vir: Mirror Online

Francoska revolucija

Po še eni teoriji naj bi bila vključena francoska revolucija. 1. aprila 1789, po tem, ko so francozi odstavili kralja Luisa XVI, se je angleški kralj George III pošalil, da je odstopil. Kmetje so zavzeli ulice in praznovali svojo novo svobodo… nato pa so jih aretirali in poslali v zapor. Ta šala je postala tradicionalna še do danes.

Mitologija

V rimski mitologiji je Pluto, bog Smrti, ugrabil Proserpino, in jo peljal v podzemlje, da bi živela z njim. Proserpina je na pomoč poklicala svojo mater Cereso, a je ta slišala le odmev hčerinega glasu in jo zato neuspešno iskala. Nekateri pravijo, da je ravno to brezplodno iskanje osnova za noro početje.

Trik mesta Gotham

Vir: Mirror Online

Obstaja ljudska pripovedka, ki povezuje dan šaljivcev z mestom, imenovanim Gotham, v okraju Nottinghamshire. Po tradiciji iz 13. stoletja je vsaka cesta, na katero je kralj stopil z nogo, postala javna posest. Ko so ljudje v kraju Gotham slišali, da namerava kralj John potovati v njihovo mesto, so odklonili njegov obisk, saj niso želeli izgubiti svoje glavne ceste. Kralj je to izvedel in poslal svoje vojake, a ko so ti prišli, so našli le mesto, polno norcev. Ljudje so izvajali norčave aktivnosti, kot je utapljanje rib ali poskušali v kletke brez strehe ujeti ptiče. Vse je bilo seveda igra, vendar je kralj nasedel. Mesto je izgledalo preveč nenavadno. 1. april je dan, ko so slavili svojo zmago.

Chaucerjeva uganka datumov

Geoffrey Chaucer, angleški pesnik, pisatelj, filozof, birokrat in diplomat je okoli leta 1392 napisal pripoved “The Nun’s Priest’s Tale”, v kateri lisica ukane petelina. V pripovedi piše, da se dogodek odvija 32. dne meseca marca. Zgodovinarji so zato predlagali, da je imel pisatelj v mislih prav 1. april, ravno zaradi tradicije, da se na ta dan nekoga ukane.

Najboljše javne ukane na 1. april

 1. Obiranje špagetov

  Leta 1957 je BBC prenašal film, ki je prikazoval švicarske kmete, kako obirajo sveže zrasle špagete. Film so imenovali Obiranje švicarskih špagetov. BBC je bil preplavljen s prošnjami o informacijah glede rastline.

 2. Levičarski hamburger

  Burger King je leta 1998 stranke ukanil z oglasom na celotni strani časopisa USA Today. Oglas je promoviral hamburger (imenovan Whopper), ki je vseboval vse sestavine, a je bil obrnjen za 180 °, za levičarje. Burger King je potegavščino preklical s stavkom: “Vsi vedo, da potrebuješ obe roki, da držiš Whopper!”

 3. Leteči pingvini

  Ponovno BBC. Leta 2008 so predvajali video letečih pingvinov. Izjavili so, da so na poti proti deževnemu gozdu v Južni Ameriki, kamor bežijo zaradi ostrega antarktičnega vremena. Pingvini, kot vemo, ne letijo.

 4. Visok stol za pse

  To ukano je leta 2011 izvedlo švedsko podjetje Ikea. Sporočili so, da so proizvedli in dali v prodajo visok stol za pse. Dovolj smo povedali.

 5. Instant barvna TV

  Ta največja švedska ukana sega v čas, ko so bili televizorji še črno-beli. Na postaji so rekli, da bo tehnični izvedenec ljudem razložil, kako lahko svoj TV naredijo barven. Razlagal je detajle, kako lahko s fino površino na ekranu naredijo ta trik – posebej je omenjal najlonske nogavice. Tisoči so nasedli tej ukani in sledili njegovim navodilom.

 6. Tako Zvonec svobode

  Taco Bell (ameriška franšizna veriga restavracij) je naznanil, da namerava pomagati zmanjšati državni dolg in kupiti Zvonec svobode. Novica je bila objavljena v 6 večjih časopisih. Tisoči so pisali in izražali skrb, kaj se bo zgodilo. Opoldne je podjetje priznalo in doniralo 50.ooo dolarjev za vzdrževanje zvonca.

 7. Tescovo žvižgajoče korenje

  Tesco (največji britanski trgovec) je v nacionalnem časopisu leta 2002 izdal oglas, ki je sporočal, da so izdelali gensko spremenjeno žvižgajoče korenje. Pojasnil je, kako ima to korenje oblikovane luknje, ki piskajo, ko se korenje kuha. Nekateri so oglasu celo verjeli.

 8. Digitalni Big Ben

  Leta 1980 je BBC poročal, da bodo Big Ben posodobili in mu namestili digitalno uro. Obvestilo je šokiralo poslušalce, ki so spremembi celo protestirali.

 

Vir: Mirror Online

 

Vas je danes kdo že potegnil za nos? Veseli bomo, če boste z nami delili najbolj smešno/zanimivo potegavščino, ki ste je bili deležni ali jo celo zagodli komu drugemu.

Deli
Prejšnji članek7 nasvetov Bruca Leeja za boljše življenje
Naslednji članekAlergija na hrano
Nejc Krumpačnik
Sem magister inženir medijskih komunikacij, certificiran Transolution Business Practitioner in Top Selling Professional (pri Katzengruber Human Development Group). Podjetjem in posameznikom pomagam, da s pomočjo spleta povečajo svojo prepoznavnost, najdejo nove stranke in prodajo več.