Si bila na koncu razočarana, ker ti ni uspelo uresničiti prvotno zastavljenega cilja – 111 vzponov in spustov?

Beba Ščap: Ne. Niti za sekundo nisem pomislila na to, da bi bila razočarana. Sama vem, kaj vse sem prestajala v tistih 24 urah in kako je telo delovalo. Nikoli do sedaj nisem omenila, da sem kalvarijo začela z vročino. Vse obveznosti pred projektom so me pripeljale do tega, da sem dva dni prej zbolela in moje telo je ob samem startu bilo nekje na 60 % zmogljivosti. Ne vem, kako sem sploh uspela prestati teh 24 ur. Veliko se je dogajalo z mano v tistem času. Sem pa imela pred sabo jasen cilj. Preživeti brez poškodb in zaključiti naslednji dan, po 24-ih urah. Teh 66 vzponov je zame veliko več kot samo zmaga.

Nikoli do sedaj nisem omenila, da sem kalvarijo začela z vročino.

Ne glede na to, da gre za gesto solidarnosti, ki prihaja iz srca, pa gre vseeno za fizično zelo zahteven podvig. Kako si zagotovila, da ni prišlo do poškodb, pretirane utrujenosti ali katerih drugih zdravstvenih posledic?

Beba Ščap: Svojih projektov se lotim na poseben način. Najprej sama razmišljam o ideji, dobrih 14 dni. Po razmisleku grem z idejo k trenerju Marck Goran Lorencinu, kjer pade dolga debata o tem, kaj me čaka. On je eden tistih ljudi, ki mu zaupam in vem, da bo naredil vse, da bom dosegla zastavljeni cilj.

Skozi priprave sem skrbela, da je bilo telo spočito, redni obiski masaž in terapij so mi pomagali, da sem projekt izpeljala brez poškodb. Utrujenost je vedno prisotna. Odvisno je od tega, kako se jaz odzovem na to. Enostavno si ne dovolim, da bi me take stvari ustavile. Veliko dela je na samem projektu opravila moja ekipa, ki je skrbela, da sem projekt izpeljala brez težav. Primož Ferjan, Luka Mitrivič, Simon Skledar, Kristina Melanšek, Vlora Bedeti, Kristijan Skamljic in Urška Ahac, hvala da ste bili del te zgodbe!

V projektu so sodelovali tudi znani športniki, kot so Boštjan Kline, Ilka Štuhec, Luka Žvižej, Miha Zarabec, Jaka Malus, Gloria Kotnik, Polona Hercog, Domen Dornik, Sani Bečirović, Rokometni Klub Maribor. Te znani ljudje sami kontaktirajo ali jih k sodelovanju povabiš ti? Kakšno vlogo meniš, da imajo estradniki pri širjenju humanitarnega sporočila in spodbujanja k športu nasploh?

Beba Ščap: Z vsemi od naštetih sem v zelo dobrih odnosih. Poznamo se osebno in tako tudi lažje pristopim ter jih povabim na sam projekt. Vsi podpirajo dobrodelne projekte in s tem privabijo tudi druge ljudi. Hvaležna sem vsakemu od njih, da me podpira pri mojih projektih, tako ali drugače!

Drugi humanitarni projekti

Pred tem si izpeljala že dva humanitarna projekta. #Projekt24, v katerem si na statičnem kolesu kolesarila 24 ur in #Projekt30, v katerem si aprila lani v okviru društva Never give up kolesarila kar 30 ur. Baje si prekolesarila 700 km. Kako to, da si se letos odločila za tako drugačen projekt, kot je vzpon na Kalvarijo? Morda že veš, kaj sledi v naslednjem projektu?

Beba Ščap: Sama sem nekako začutila, da sem na kolesu dosegla svoje. Kalvarija je bila naslednji korak, kot sem že opisala v zgornjem delu. Trenutno se igram z mislijo, da v jeseni pripravimo še en projekt, kateri še ni 100 odstoten. Boste pa izvedeli kaj kmalu. Poletje bo hitro mimo 😉

Beba je ponosna ambasadorka blagovne znamke športnih oblačil hummel.

Imaš morda podatek, koliko ljudem si s svojimi humanitarnimi projekti že pomagala?

Beba Ščap: Skozi te moje akcije se je nabralo okrog 10.000 EUR. Na vse te projekte gledam široko. Veliko ljudi motiviram, da naredijo marsikaj zase in za druge.

Ljubezen do športa

Nekje smo zasledili, da ti je bil zaradi zdravstvenih težav v mladosti odsvetovan šport. Kje ali kako si zbrala pogum in voljo, da si premagala mnenje strokovnjakov? Kako si se motivirala, da si vztrajala? Kakšen je bil razlog, da si se sploh odločila za ta korak?

Beba Ščap: Rodila sem se z nerazvitimi kolki, sicer se je takrat vse skupaj uredilo, ampak se je pri 6., 7. letih začelo pojavljati vnetje v predelu kolkov in po več tednov nisem mogla stopiti na nogo ali hoditi. Takrat so zdravniki staršem odsvetovali, da sploh karkoli počnem s športom.

V praksi se je pokazalo drugače, saj sem bila v teku najboljša na šoli med puncami in fanti. Tukaj je verjetno veliko pripomogla moja trma in vztrajnost, da sem danes ravno v športu veliko aktivna. Nikoli nisem kaj veliko poslušala mnenj drugih, saj sem vedno opazovala, kaj se dogaja z mojim telesom. Zaenkrat še kar dobro sodelujeva (smeh).

Nikoli nisem kaj veliko poslušala mnenj drugih, saj sem vedno opazovala, kaj se dogaja z mojim telesom.

Moja motivacija prihaja od znotraj. To je tisti uspeh pri projektih, ki me pelje od začetka do konca. Seveda so tukaj prisotna tudi nihanja, vendar v tistih trenutkih vem, kaj moram narediti in glavo postaviti spet na pravo mesto.

Kdaj in zakaj si se odločila, da boš svojo ljubezen do športa združila z dobrodelnostjo?

Beba Ščap: Tole se je kar zgodilo, ko smo z Matejem Markovičem startali Never give up.

 

Odklikaj spodaj na 3. stran intervjuja…