Avtomatizacija financ ni ravno visoka znanost, je pa še vedno najboljši način, da prihranite več in skrbite manj. Spoznajte, kaj so dejavniki, ki vplivajo na izgubo našega denarja in kateri so načini avtomatizacije vaših financ.

Avtomatizacija financ je ključ do finančnih ciljev

David Weliver, strokovnjak za osebne finance, je svojih šest let bloganja o denarju povzel takole: “Najpomembnejši faktor za finančni uspeh ni imeti proračun, se na vsak način izogibati dolgom ali izbirati prave investicije. Kar šteje, je avtomatiziran sistem, ki omogoča prave finančne poteze, ki ustrezajo vam.”

Več: 3 skrivnosti za uspešno varčevanje denarja

Ključ do finančnega uspeha je torej avtomatizacija financ. Zakaj ima nekaj tako preprostega takšen vpliv, se sprašujete? Pa poglejmo.

Vedenjska luknja

Ker smo ljudje, počnemo neumne stvari. Finančni načrtovalec Carl Richards je ugotovil, da se posamezni investitorji na dolgi rok odrežejo slabše kot investicije, kot so na primer S&P 500. Kot razlog za to navaja vedenjsko luknjo. Gre za to, da smo ljudje nagnjeni k temu, da naša čustva vplivajo na naše odločitve.

Čustva nas lahko vodijo v odločitve prodaje ali nakupa napačnih delnic in še v veliko slabše finančne odločitve. Takšne so na primer nakup nečesa, česar si ne morete privoščiti, prevelike hipoteke za sanjske hiše, dvig visokih zneskov z banke zaradi večjega občutka varnosti, ipd.

avtomatizacija financ_čustva
Ne kupujte stvari, ki si jih ne morete privoščiti.

Avtomatiziranje financ seveda ne more preprečiti vseh neumnih stvari, ki smo jih ljudje sposobni narediti z denarjem. Na dolgi rok pa nas vseeno ščiti pred dvema slabima navadama – lenobi in skušnjavi.

Skušnjava

Čustveno odločanje je ena stran težave, druga pa je skušnjava. Če vam je kadarkoli spodletelo pri upiranju skušnjavi, pa naj si bo to zavrnitev piva, brskanje po Facebook profilu drugih ljudi, nakupu čevljev, ki jih ne potrebujete, potem veste, o čem govorimo.

Psihologi so dokazali, da je mogoče našo voljo raztegniti in utrditi ravno tako kot naše mišice. Več kot treniramo samonadzor, boljši postajamo na dolgi rok. A več ko samonadzor uporabljamo na kratek rok, težje postane. Naša sposobnost samonadzora je torej precej izčrpavajoča naloga.

avtomatizacija financ_skušnjava
Skušnjave so povsod. Se ji znate upreti?

Če se na primer osredotočite na prenehanje odlašanja vsak dan v mesecu, boste naslednji mesec to lažje uvedli. Če pa ste imeli izredno utrujajoč, stresen dan v službi in ste se borili proti motnjam, da bi lahko stvari dokončali in se povrhu vsega še upirali čokoladicam, pa je osredotočenje na prenehanje odlašanja praktično nemogoča naloga.

Na dolgi rok lahko torej izboljšamo naš samonadzor, a smo kot ljudje vseeno vedno dojemljivi za trenutke šibkosti. Da bi se kar najbolj učinkovito pripravili na takšne situacije, je najbolje, da prilagodite okolje. Torej odstranite  ali zmanjšate skušnjave.

Zakaj bi si torej sploh dovolili limit na svoji bančni kartici?

Lenoba

Včasih počnemo neumne stvari, ker smo čustveni ali v skušnjavi. Včasih pa smo zgolj leni.

Če vsak mesec plačujete vpisnine, članarine, uporabnine ipd. za stvari, ki jih ne koristite, in ne naredite ničesar glede tega, čigava je krivda? Poslovni model neprekinjene članarine, ki ga imajo številna podjetja, je eden bolj profitabilnih. In veste kaj? Temelji na prepostem dejstvu, da smo ljudje leni. Večina ljudi je namreč pripravljena plačati 20 evrov ali več mesečno za nekaj, česar ne uporablja več, samo zato, ker jim je težko opraviti 10 minutnega klica in narediti odjavo.

avtomatizacija financ_lenoba
Ali vsak mesec plačujete naročnino na nekaj, kar že nekaj časa več ne uporabljate? Odjavite se!

Zaradi lenobe pogosto trpi naša denarnica. Prekomerno zapravljanje in plačevanje neizkoriščenih storitev sta le dva izmed vedenj, ki sabotirajo naše finance. Drugi primeri vključujejo še:

  • Neredno plačevanje računov, kar pomeni zamudne obresti,
  • Poseganje v prihranke za vsakodnevne nakupe,
  • Neuspeh pri investiranju v rednih intervalih.

Razlogi za te situacije so seveda lahko različni, nikakor pa ne izključujejo lenobe. Če ste torej kadarkoli bili v situaciji, ko niste prekinili članarine za nekaj, kar ne uporabljate, odprli varčevalnega računa, se poglobili v investiranje, vas je lenoba že stala vašega denarja.

Zakaj je torej avtomatizacija financ rešitev?

Pomislite o svojih dnevnih navadah. Najverjetneje si vsako jutro umijete zobe in o tem sploh ne razmišljate. Za to ni potreben vložek volje, ker je proces popolnoma avtomatičen.

Sedaj pa pomislite na nekaj, kar bi si želeli narediti, pa nimate prave volje. Morda prenehati kaditi, izgubiti nekaj kilogramov ali zapravljati manj.

Te stvari je težko uresničiti, saj zahtevajo naš zavesten trud, aktivni samonadzor. Nasprotno pa so sopripadajoče slabe navade (kajenje, prekomerno prehranjevanje, zapravljanje denarja) postale avtomatične.

Več: 5 ključev za uresničitev finančnih novoletnih zaobljub

Vaši možgani imajo funkcijo avtopilot

Dokaz za to so ljudje, ki so uspešno spremenili svoje navade, kot so na primer redni tekači, ki jih je jutranji tek postal tako avtomatičen kot umivanje zob.

avtomatizacija financ_avtopilot
Tako kot umivanje zob, lahko tudi druge dnevne dejavnosti vklopite na avtopilot.

Kadar svoje možgane naučite, da neko dejavnost vključi na avtopilot, je potrebnega bistveno manj truda, da jo izvedete, če sploh. In navidez majhne navade lahko imajo velik vpliv, saj lahko sprožijo boljše odločitve. Ravno ta pojav je opisan v knjigi Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength. 

Na primer, ste že kdaj opazili, da kadar se zjutraj potrudite za svoj izgled, ste v službi uspešnejši pri delu? Študije kažejo da so majhne navade, kot so britje, organizacija mize ipd., povezane s samonadzorom na ostalih področjih življenja. Če torej te navade preklopite na avtopilot, obstaja večja verjetnost, da boste bolj uspešni tudi na drugih področjih življenja.

Tehnologija za avtopilot

Avtomatizacija financ je na našo srečo podprta s tehnologijo. Dvajset let nazaj je bila avtomatizacija financ nekaj nepredstavljivega. Danes imamo popolnoma elektronske bančne račune, plačo prijemamo direktno na bančni račun, račune lahko plačujemo preko trajnika in še in še. Seznam se skorajda ne konča. Banke bodo vedno našle možnost za vsakogar.

Avtomatizacija financ v treh korakih

Z odraščanjem postajajo na žalost tudi naše finance vedno bolj komplicirane. Zato so tisti, ki si poenostavijo svoj finančni sistem v prednosti. Dva primarna bančna računa – osebni in varčevalni – sta dovolj, da imate svoj denar pod nadzorom. Razen seveda, če ste lastnik podjetja. Takrat potrebujete še poslovni račun.

Trije koraki za avtomatizacijo financ so:

  1. Avtomatizacija prihrankov
  2. Avtomatizacija računov
  3. Avtomatizacija investicij

Enostavno, kajne?

avtomatizacija financ_preglednica
Prikaz avtomatizacije financ (povzeto po: www.moneyunder30.com).

V naslednjih objavah vam bomo vsako izmed teh treh načinov avtomatizacije razložili še podrobneje. Vabljeni k branju.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?