Zmaga nad porazom - kako biti vir upanja za druge
Zmaga nad porazom - kako biti vir upanja za druge

Ste lahko drugim vir upanja tudi v težkih časih? Ali lahko izberete, da boste gledali preko svoje stiske in stali za vsem, kar je dobrega na svetu? Kako zmaga nad porazom spreminja vaš svet in svet okoli vas?

Pogosto poslušamo o navdihujočih zgodbah tragedij, ko prevlada zmaga nad porazom in se sprašujemo “Kako jim je to uspelo? Kako so premagali ovire in postali vzor upanja za druge?”

Oprah Winfrey: Žrtev otroške zlorabe, siromaštva in zapostavljanja je dosegla produkcijo pogovorne oddaje The Oprah Winfrey Show, izdaje revije The Oprah Magazine in celo ustanovila svojo televizijsko mrežo OWN.

Kris Carr: Medtem, ko se je borila z rakom, je napisala pet najbolje prodajanih knjig, poživela celotno ideologijo wellnessa in ustvarila dokumentarni film Crazy Sexy Cancer.

Anita Moorjani: Po skoraj smrtni izkušnji je čudežno in spontano ozdravela za rakom. Po tem je napisala knjigo Hay House, govorila na svetovnih odrih skupaj s številnimi najbolje prodajanimi avtorji, vključno z s svetovno priznanim guruju samopomoči, Dr. Wayne-om Dyer-jem.

Kaj nam torej ti primeri povedo o zmagi nad tragedijo? Kot prvo, naše okoliščine nas ne definirajo. Kot drugo, vse je mogoče – tudi pod ekstremnimi pogoji.

Ko nas življenje potolče

Pogosto odkrijemo svojo notranjo moč in trdoživost našega karakterja šele takrat, ko nam življenje postreže z ekstremnimi osebnimi izzivi. Dokler ne doživimo hude življenjske preizkušnje pogosto mislimo, da so naši dnevni problemi pomembni. To pretrese naš svet in preoblikuje naš pogled na svet. Zmaga nad porazom pa se vsekakor ne zgodi čez noč.

Zmaga nad porazom

Kako lahko te neverjetne zgodbe zmage, kot so zgodbe Oprah Winfrey, Kris Carr in Anite Moorjani apliciramo na naša življenja? Kako preoblikovati svojo nesrečo z lepoto in milostjo? Navajamo nekaj nasvetov, kako svojo nesrečo spremeniti v nekaj pozitivnega, kako odkriti ključ do sreče in biti vir upanja drugim.

Odločite se, da prenehate biti žrtev

Biti žrtev je izčrpavajoče. Izčrpavajoče je vsak dan izlivati energijo v še več tistega, česar si ne želimo. Izčrpavajoče se je osredotočati na vse razloge, zakaj je neka situacija nesrečna. Morda so lahko vaši občutki resnično opravičeni, vendar vas kljub temu obremenjujejo in izčrpavajo. Porabljajo vsako vašo budno uro in vam ovirajo vsako možnost, da bi v vaša življenja vstopilo upanje.

Kako lahko to spremenite? Sprejeti morate novo izbiro za svoje življenje. Odločite se, da je danes dan za spremembo vašega mišljenja in za premik fokusa na blagoslove, ki jih  življenje še vedno ponuja. Osredotočite se na vir upanja, namesto na vir obupanja. Spoznajte, kaj vam pomeni zmaga nad porazom. 

Osredotočite se na nekaj večjega od sebe

Osredotočite se na idejo prispevanja. Prispevanje namreč pusti zapuščino sočutja, namena in vplivanja na življenja drugih. Naredite svoj del, za lepši svet.

Zakaj ne bi uporabili te želje po prispevanju za pretvorbo pozornosti v nekaj pozitivnega? Kreativni projekti, grajenje skupnosti in prostovoljstvo lahko premaknejo vaš fokus stran od trenutnih nesreč. Če se dnevno obdate s pozitivnostjo in stvarmi, zaradi katerih se počutite dobro, vam lahko to pomaga pri premostitvi izzivov.

Dajajte brez pričakovanj

Resnično dajanje drugim brez kakršnih koli pričakovanj v zameno, je zlata vstopnica za premostitev nesreč. Dajanje nam omogoča, da pobegnemo iz svojih misli in stran od osebnih težav. Oddalji nas od svojega ega, ki nam najverjetneje sporoča, da se stvari ne bodo nikoli spremenile.

Verjetno se sprašujete: “Kako naj dam drugim, če pa sam potrebujem pomoč?” Tudi najmanjše vsakodnevno dejanje prijaznosti lahko prične premikati vaš svet. To je lahko v obliki enostavnega sporočila, inspiracije ali nasmeha. Dajanje drugim pomeni iskanje svoje moči. 

Zavežite se, da se boste pojavili

Pojavljanje je lahko nekaj tako enostavnega, kot je začeti dan. Ljudje se ne zavedamo, kako pomembno je jutranje dejanje vstati iz postelje, dokler to ne postane eden največjih izzivov. Pojaviti se lahko pomeni tudi vztrajati pri obvezah, ki smo jih sprejeli, sestankih, ki smo si jih splanirali ali projektih, na katere smo pristali.

Kaj pa, če se zavežete k temu, da se pojavite in izboljšate življenje nekoga drugega? Veliko vas je, ki ste del zgodbe o preobrazbi, pa se skrivate. Doživljate bolečino, ste prestrašeni in vas je strah ranljivosti. Delitev zgodbe z drugimi je darilo, ki ga večina podcenjuje. Zgodbe o preobrazbi imajo moč rešiti življenja. Pojaviti se v življenju, najprej zase in potem za ostale, nam omogoča neomejene možnosti in priložnosti, da se najdemo. Je način, kako vstopiti v lastno veličino.  

Spoznajte se

Močan smisel za svoj “jaz” izhaja iz naše interakcije s svetom. Ob tem se naučimo, kaj nas navdušuje, kaj nas plaši, kaj nas motivira in kaj nas izčrpava. Intimno spoznavamo svoje moči in šibkosti. Prav tako pa kreativno doživimo tudi načine za premostitev ovir.

Ko se na začetku vidimo z vsemi temi zavedanji, nam je lahko neprijetno. Pričnemo spoznavati vse svoje napake in delčke sebe, ki so lahko nezaželeni. To je lepota procesa – naučimo se imeti radi takšne, kot smo.

Stopite na svetlobo

Odločite se stopiti preko svoji osebnih ovir v svoje najbolj razsežno življenje, ne glede na situacijo.

Je karkoli od tega enostavno? Ne.

Kakorkoli, naredilo vas bo močne, bolj odporne, in vas pognalo v željo po odkrivanju samoobvladovanja na poti do pojavitve pred svetom. Ti koraki pomenijo pozitivno spremembo za lepše življenje. Na koncu bo to določalo hitrost vašega uspeha na področju posla in življenja. Včasih je potrebno biti svetloba, preden jo lahko vidite.

 

Vir: Influencive

Deli
Prejšnji članek30 najbogatejših ljudi na svetu – 2. del
Naslednji članek5 stranskih učinkov nezadostnega uživanja zelenjave
Neža M.
Neža pravi, da so v življenju pomembne majhne stvari. Morda je prav zato magistra mikrobiologije. Rada bere, piše, ustvarja in se potepa po naravi. Zaradi nedavno odkrite celiakije vse bolj raziskuje vpliv hrane in psihe na splošno zdravje. Je glavna pomočnica in skrbnica portala Motiviran.si.