Katere so dobre varčevalne navade za otroke

So varčevalne navade za otroke nujne, priporočljive ali sploh nepotrebne?

Večina od vas se bo najbrž strinjala, da prej, kot začneš varčevati, lažje je doseči svoj finančni cilj in manj obremenjujoč je znesek, ki ga je potrebno periodično vlagati. Zatorej ni presenečenje, da je varčevanje lažje, če pričnete varčevati že v otroštvu. Poleg tega obstaja velika verjetnost, da bo posameznik, ki prične varčevati v otroštvu, razvil dobre varčevalne navade ter bo konsistentno varčeval tudi v odrasli dobi.

Varčevalne navade za otroke

Otroci so med odraščanjem željani novega znanja. Zato je pomembno, da jih starši naučijo čimveč pozitivnih lekcij o denarju. Če je varčevanje del otrokovega normalnega razvoja, obstaja večja verjetnost, da se bo v prihodnosti razvilo v navado. Zgodnja finančno izobraževanje je lahko prvi korak na poti do finančne svobode. Navajamo najpomembnejše varčevalne navade za otroke, ki jih je smiselno čimprej uvesti v vzgojo otroka.

Pričnite z osnovami varčevanja

Strokovnjaki pravijo, da lahko pričnete otroka učiti o osnovnih lekcijah o denarju že pri starosti petih let. Predšolski otroci so morda res še premladi, da bi znali seštevati in odštevati, vendar pa razumejo vrednost in idejo o menjavi predmetov – to pa so osnove za razumevanje denarja.

Ko pridobijo osnovno znanje matematike, jih lahko pričnete učiti bolj kompleksne finančne koncepte, ki se pričnejo s štetjem kovancev. S tem, ko otroka učite o denarju, mu pomagate razumeti zvezo med zaslužkom, zapravljanjem in varčevanjem. Pomembno je tudi, da svojega otroka naučite, da denar ne raste na drevesu in da ga je potrebno zaslužiti.

Preprečite past takojšnjega zadovoljstva

Pomagajte otrokom preprečiti, da bi zapadli v brezno takojšnjega zadovoljstva tako, da jim vi postavite varčevalne cilje za pomemben dogodek/datum. To je učinkovit način, da v otrokovo finančno izobrazbo vgradite tudi koncept časa.

Odprite varčevalni račun in ko otrok dobi denar kot darilo za rojstni dan ali kot nagrado za opravljeno nalogo, ga del položite na račun. Če je vaš otrok star dovolj, da prejema žepnino, ga spodbujajte, da delež nameni v varčevanje. Pogosto preverjajte razmerja – vaš otrok bo užival v opazovanju rasti depozitov svojega denarja in njegovemu kopičenju.

Učenje varčevanja naj bo zabavno

Učenje o denarju za otroka ne sme biti enako, kot obisk šole. Finančno izobraževanje začinite z zabavo in zanj izkoristite sproščene trenutke vsakdanjega življenja. Ko postane varčevanje za otroka zabava, se ga otrok veseli in nanj gleda s pričakovanjem.

Otroka lahko veliko naučite preko prispodob. Banko, recimo, lahko ponazorite z vrtom, kjer raste denar. Za večjo privlačnost varčevanja lahko otroku kupite varčevalnega prašička in ga spodbujate, da ga hrani z odvečnim drobižem. Starejši otroci bodo navdušeni nad računalniškimi igricami za spodbujanje finančne pismenosti, najstniki pa nad uporabo Excella in drugih tabel za prikaz pregleda nad financami.

Bodite zgled

Otroci so, kot vemo, pozorni in radi opazujejo ter posnemajo odrasle. Zato je pri učenju finančne pismenosti zelo pomembno, da ste previdni, kaj rečete in naredite v prisotnosti otrok. Vaš odnos do denarja bo postal njihov. Če se neprestano pritožujete nad pomanjkanjem denarja in krivite banke in vse ostale, da si ne morete nečesa privoščiti, bo takšno razmišljanje prevzel tudi otrok. Namesto tega raje govorite o možnostih varčevanja, računajte in pokažite navdušenje nad varčevanjem.

Moč potrditve ne more biti precenjena. Otroci zelo radi ustrežejo odraslim. Zato jim lahko pohvala za pozitivno vedenje, kot je varčevanje denarja, pomaga, da se bolje počutijo glede samih sebe. Spodbuda jih motivira, da to vedenje prakticirajo tudi vnaprej, kar pa sčasoma preide v navado.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?

VIRDiscover.com
Deli
Prejšnji članekKaj pa Herbalife?
Naslednji članekAleš Kramolc: »Naredi vse, kar je v tvoji moči, saj je to vse, kar lahko narediš«
Neža M.
Neža pravi, da so v življenju pomembne majhne stvari. Morda je prav zato magistra mikrobiologije. Rada bere, piše, ustvarja in se potepa po naravi. Zaradi nedavno odkrite celiakije vse bolj raziskuje vpliv hrane in psihe na splošno zdravje. Je glavna pomočnica in skrbnica portala Motiviran.si.