suzana kranjec
suzana kranjec

Kdo je Suzana Kranjec?

Suzana Kranjec je oseba, s katero sem si že dolgo časa želela opraviti ta intervju. Je na nek način moja vzornica, motivatorka in vir upanja – in to brez, da bi sploh bili v direktnem kontaktu. Po približno pol leta, odkar so mi diagnosticirali celiakijo, se še vedno nisem uspela sprijazniti, da nikoli več ne bom smela jesti meni ljubih stvari. In vsakič, ko mi upade motivacija, obiščem Suzanin blog, Življenje brez glutena, kjer lahko najdem številne nasvete, recepte in osebne izkušnje.

Zanjo sem prvič slišala, ko sem v roke prejela njeno knjigo Življenje brez glutena. To je knjiga, za katero sem prepričana, da je marsikomu spremenila življenje in mu dala upanje, da je mogoče živeti s celiakijo in drugimi avtoimunimi ter črevesnimi boleznimi prav tako kvalitetno kot zdravi ljudje. 

Moja vzornica pa je zato, ker ji uspeva nekaj, kar je v naši družbi najtežje doseči – spreminja razmišljanje ljudi in povečuje njihovo ozaveščenost. Trenutno skuša z aktivnim sodelovanjem v civilni iniciativi za medicinsko predpisane diete v problematiko prehrane vključiti tudi politično javnost in tako poskrbeti za prihodnost otrok z alergijami in kroničnimi črevesnimi boleznimi.

Uvod

Kdo je Suzana Kranjec v prostem času in poslovno? Kaj jo navdušuje, ob čem jo spreleti srh, kaj ji požene kri po žilah?

Suzana Kranjec: V prostem času sem preprosto Suzana, mama, žena, kuharica, gospodinja in vse kar sodi k običajnemu življenju. Sicer pa profesorica pedagogike in matematike. Navdušuje me lep sončen dan, ko grem lahko na sprehod in opazujem naravo. Kri po žilah pa mi običajno požene kakšna nora celiakaška zgodba. 😉

Življenje brez glutena

Napisala si knjigo Življenje brez glutena, ki je neke vrste vodič za ljudi s celiakijo in občutljivostjo na jajca ter mleko. Po enem letu je bila knjiga razprodana in je šla v ponatis. Predstavi nam to knjigo. Komu vse je namenjena? Kakšne recepte vsebuje? Kako dolgo je nastajala?

Suzana Kranjec: Knjiga je namenjena vsem, ki ne morejo uživati glutena, jajc in mleka in želijo zase ali za svoje najdražje narediti nekaj dobrega za telo. Ne samo v smislu prehranjevanja, temveč tudi gibanja in duševnega miru. Samo skupek vseh teh treh segmentov je tisto, na kar se nam naše telo odziva z hvaležnostjo in posledično z dobrim počutjem.

Recepti so posledično, ker so odstranjena jajca in mleko, v večini veganski. Nikoli ne uporabljam nadomestkov za jajca ali mleko in mlečne izdelke brez laktoze. Iščem namreč drug vir beljakovin, ki uspešno nadomestijo tiste, na katere smo občutljivi. Pomembno pa mi je, da je hrana čim manj industrijsko predelana. Torej, da živila kupujem v svoji prvobitnosti in jih predelujem in obdelujem sama.

Poleg tega pa je velik poudarek v knjigi na fermentiranih kruhih in kaljenju. Šele v zadnjem letu se je v Sloveniji začelo bolj na veliko govoriti o fermentiranem kislem kruhu. V knjigi sem  že takrat objavila kar veliko receptov fermentiranega kruha in pomen fermentacije. Na ta kruh sploh ni bilo odziva, pa sem vedela, da prihaja čas, ko bodo ljudje razumeli, zakaj fermentirati. Sem potrpežljivo dekle (smeh) in se držim reka, učitelj pride, ko je učenec pripravljen. Pa naj to velja zame, kot za okolico.

Sem potrpežljivo dekle (smeh) in se držim reka, učitelj pride, ko je učenec pripravljen.

Knjiga je pravzaprav biblija od A do Ž za bolnika s celiakijo, kako se prehranjevati, če imaš postavljeno diagnozo celiakijo, ali imaš alergije na gluten, mleko in jajca.  S knjigo sem pravzaprav postavila temelje doslednosti pri izvajanju brezglutenske diete. Mnogo bolnikov bolezni ne more sprejeti in greši, ter dela zavedne prekrške. Recepti so za nekoga dobrodošli, za nekoga manj. Vendar se bi moral vsak, ki se zaveda, da je industrijsko pripravljena brezglutenska hrana polna dodatkov, presežka sladkorja in maščob, da je ljudem bolj všečna, taki hrani umikati. To pomeni, da bi si moral sam pripravljati hrano doma. Vse od peke do kuhe.

Včasih uporabim stavek, da sem pred-časna. (smeh)

To pomeni, da me posamezniki težko sprejemajo, težko sprejemajo moje usmerjanje, da opozarjam na stvari, o katerih se v resnici ne govori (vsaj takrat ne, ko to začnem sama). Šele v zadnjem času sem našla somišljenike, ki si upajo to govoriti tudi glasno in opozarjati bolnike s celiakijo, do kakšnih težav lahko prihaja zaradi nespoštovanja brezglutenske diete.

Najbolj pa mi je zanimivo, da imam večino sledilcev ljudi, ki niso bolniki s celiakijo, ampak si želijo čim bolj zdravega prehranjevanja in načina življenja. Torej ljudi, ki sprejemajo pomembne odločitve o zdravem življenju, ki se zavedajo, da v svojem telesu živijo sami. Knjiga je bila razprodana preko spleta in tako so lahko kupci napisali, s kakšnim namenom kupujejo knjigo. Zelo majhen odstotek je bilo bolnikov s celiakijo. Večina je bilo ljudi, ki želijo spremembe.

Vedno povem, da nam ni nikoli škoda denarja za dober bencin za našega konjička. Zase pa ljudje kupujejo hrano, ki je poceni. Žal ne razumejo besede poceni. To pomeni manjvredno, slabo. In tako hrano dajo v svoje telo. Potem pa kupujejo draga zdravila in hodijo okoli zdravnikov in tratijo dragoceni čas in uničujejo svoje zdravje. Še težje pa je ljudi prepričati, da je pomembno tudi gibanje. V knjigi sem kar precejšen del knjige namenila gibanju in masaži notranjih organov.

suzana kranjec_izsek iz knjige vaje
Izsek iz knjige Življenje brez glutena: Poglavje o gibanju in masaži notranjih organov.

Knjiga je pravzaprav povzetek mojega življenja in razmišljanja, podprt s strani stroke (zdravnikov, živilskih tehnologov, psihologov). Nastajala je vsaj pet let, ozavestila pa sem pisanje zadnji dve leti, ko sem začela zbrana gradiva konkretno urejati.

Celiakija

Diagnozo celiakije so ti po devetih letih in po številnih zdravstvenih težavah postavili v odrasli dobi. Kako je izgledal začetek tvojega življenja po postavljeni diagnozi? Se je bilo težko sprijazniti in navaditi se na spremembo novega načina prehranjevanja?

Suzana Kranjec: Priznam, da sem si oddahnila, ko so mi postavili diagnozo. Bolezen sem takoj sprejela za svojo, ker pravzaprav sploh nisem imela izbire. Celiakija je avtoimuna bolezen, ki lahko prizadene kateri koli notranji organ. Edino zdravilo pa je dosledna vseživljenjska brezglutenska dieta.

Celiakija je avtoimuna bolezen, ki lahko prizadene kateri koli notranji organ. Edino zdravilo pa je dosledna vseživljenjska brezglutenska dieta.

Moje zdravstveno stanje takrat je bilo zelo zaskrbljujoče, saj sem imela indeks telesne mase 15,6, krvna slika katastrofalna, železa v krvi le 0,6 enot… Od postavitve diagnoze naprej sem vedela, da je življenje v mojih rokah in da si kvaliteto bivanja v svojem telesu lahko zagotavljam sama. Vendar je bilo žal zaradi prepozno postavljene diagnoze telesu narejene precej škode. Kasneje se je izkazalo, da so posledice kar precejšnje, saj je prišlo še do izbruha KVČB (kronična vnetna črevesna bolezen). Pa vendar nisem razmišljala, da bi vrgla puško v koruzo, ampak sem ves čas raziskovala, da si bom z znanjem lahko pomagala.

S kuhanjem pa ni bilo težav. Že od nekdaj sem rada kuhala, nikoli se nismo prehranjevali zunaj, ker tega nisem bila vajena že od doma in glede tega ni bilo dodatnega stresa. Prej bi rekla, da je šlo za izziv.

Junija meseca sem dobila postavljeno diagnozo. S prvim julijem sem šla na morje kampirat z družino, to je z dvema majhnima otrokoma. Okolica je bila presenečena, da se odpravljam na dopust, meni in možu pa se je samo po sebi zdelo umevno, da je to dobro zame in nisva nič pomišljala. Kupila sem si konvekcijsko pečico, ki so takrat ravno prišle na tržišče, da sem si v kampu lahko pekla svoj kruh in ostale priboljške, in se odpeljala na morje.

To je bila takrat zagotovo najboljša odločitev. Čeprav je bilo v resnici na nek način fizično zelo naporno, ker sem bila izčrpana, vendar sem se pa psihično tako okrepila, da se mi ni nič zdelo nemogoče in sem bila ves čas okrevanja zelo optimistična, čeprav je počutje le počasi napredovalo.

 

Odklikaj na 2. stran intervjuja…

 

1
2
3
Deli
Prejšnji članekJe obžalovanje slaba ali dobra stvar?
Naslednji članekNaj cheat meali postanejo vaše orožje
Neža M.
Neža pravi, da so v življenju pomembne majhne stvari. Morda je prav zato magistra mikrobiologije. Rada bere, piše, ustvarja in se potepa po naravi. Zaradi nedavno odkrite celiakije vse bolj raziskuje vpliv hrane in psihe na splošno zdravje. Je glavna pomočnica in skrbnica portala Motiviran.si.