cheat meal

Prepričan sem, da ste že slišali koga reči: “Bolj kot treniraš, boljši so rezultati.” Za tem rekom se skriva veliko resnice, a kljub vsemu ni povsem resničen. V življenju mnogokrat pridemo do trenutka, ko je potrebno narediti korak nazaj, prepoznati svojo pretirano zagnanost, se malenkost ustaviti in nadihati ali pa vsaj malo upočasniti. Cheat meal lahko pri tem pomaga.

Čeprav si še tako želimo, da bi bili narejeni iz železa in da bi bili videti kot stoična podoba grškega kipa, smo v resnici vsi umrljivi – biološka bitja, ki včasih potrebujejo trdo prislužen odmor.

Ni vam potrebno grešiti

Nekateri ljudje sploh ne potrebujejo ti. cheat mealov (obrokov, pri katerih se pregrešimo in niso v skladu z našo dieto). Držati se diete, z namenom, da bi izgubili odvečne kilograme ali pa napredovali v zmogljivosti, jim predstavlja prijetno izkušnjo. Če pa ste kot 99 odstotkov preostale populacije, potem je bolje za vas, da si občasno privoščite cheat meal, ko si ga prigarate ali preprosto, če čutite, da ste ga potrebni.

A, kako vedeti, kdaj ste si ga zaslužili ali kdaj ga resnično potrebujete?

Tukaj je na delu subjektivnost. Samo vi veste, kako močno voljo imate. Ljudje, ki se uspešno držijo diete, ponavadi svoje telo in um dobro poznajo. Vedo, kdaj so pretrenirani ali mentalno izmučeni. In ko se to zgodi, si vzamejo dan počitka od fitnesa ali pa si privoščijo kakšen obrok, ki si ga sicer ne bi, da si ponovno napolnijo baterije.

cheat-meal-samozavest
Če vam uspeva brez pregreh, le tako naprej!

Lahko grešite, a imejte se pod nadzorom

Večina ljudi, ki se poslužuje cheat mealov, to počne na tedenski ravni. Pregreho si denimo privoščijo vsako soboto ali nedeljo. Takšen obrok je nekaj, česar se lahko veselite in je nagrada za trud, ki ga v vaš napredek vlagate med tednom, ko se striktno držite diete. Nekateri ljudje pa cheat meal potrebujejo zgolj enkrat na dva tedna ali celo enkrat mesečno. Moč volje se razlikuje od posameznika do posameznika.

Ni potrebe po tem, da se počutite slabotno ali da menite, da si cheat meala ne zaslužite, ko trdo trenirate, da bi dosegli svoje cilje. Edinokrat, ko bi se morali počutite krive, je takrat, ko se pregrešite zaradi nekontroliranega zgiba. Če ste prišli do točke, ko ne morete več nadzirati vaših želja, potem je tej težavi potrebno posvetiti pozornost.

Poslušajte svoje telo in kaj vam govori. Biti izjemno motiviran je čudovita stvar. Gre za vrednoto, ki vam bo pomagala sanje pretvoriti v realnost. Na občasne pregrešne obroke glejte kot na pologe na vaš račun. Če boste to počeli konsistentno (denimo enkrat na teden ali mesec), lahko pričakujete, da bo takšna investicija začela delati za vas, tako da boste ostali pri zdravi pameti, ko boste na strogi dieti.

Če ste kot tale muc, potem si nehajte zatiskati oči. Nekaj delate narobe. 🙂

Določite vaš cheat meal

Nekaterim ljudem cheat meal predstavlja rdečo meso enkrat mesečno, medtem ko drugi morda potrebujejo porcijo ocvrtih perutničk in banjico sladoleda. Pravzaprav niti ne gre toliko za samo vrsto hrane, temveč za to, da potešite željo, ki jo imate in vas skuša speljati od diete. To je glavni namen cheat mealov.

Ne le, da boste zadovoljili vaš razum, teveč so cheat meali zelo pomembni tudi za vaše telo. Na primer, če vasa dieta vsebuje zelo malo ali celo nič ogljikovih hidratov, potem ste v nevarnosti za ketaacidozo – stanje, ki ogroža vaše življenje, če se držite ekstremne diete.

Če se držite tako hude diete, potem lahko obrok, s katerim se pregrešite, zmanjša tveganje za razvoj ketoacidoze in obenem napolni vaše glikogenske zaloge. To vam bo pomagalo ponovno pridobiti zagon, ki ste ga imeli takrat, ko ste šele začenjali z vašo dieto.

Tisti, ki imate visok nivo holesterola, ste diabetiki ali pa se spopadate s hipertenzijo, oz. imate kakršnekoli druge resne zdravstvene probleme, se izogibajte pretiranim vnosom sladkorjev in maščob. Velike količine teh makrohranil v enem samem obroku lahko resno poslabšajo vaše zdravstveno stanje, kar bi bilo izjemno kontra-produktivno.

Ohranite trezno glavo

Ko gre za prehranjevanje in diete, so sem ter tja pregrehe povsem v redu. Pravzaprav so dobrodošle. Pomagajo ohraniti trezen um in telo, ki je polno zagona in energije. To so stvari, ki so potrebne, da bi lahko redni trenirali in obenem bili v kaloričnem deficitu. Moč volje varira. Nekateri ljudje potrebjujejo cheat meal vsak teden, drugi pa zgolj nekajkrat letno. Bodite iskreni do sebe, ko analizirate, česa ste v resnici zmožni. Poznavanje vašega uma in telesa vam daje izjemno prednost pri tem, kako uspešna bo vaša dieta.

 

Vir: Breaking Muscle

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂