koristi uživanja jabolk

Jesen je čas za jabolka. Jabolko je eden najpopularnejših in najpogosteje gojenih sadežev na svetu. Tisti, ki ga obožujete, se boste najbrž strinjali, da ni boljšega, kot zagrizti v sočno, rdeče, zrelo jabolko, ki poteši našo žejo in potrebo po sladkem. A jabolko je še veliko več kot zgolj dobro. V nadaljevanju boste spoznali, kakšne so zdravstvene koristi uživanja jabolk.

Kakšne so koristi uživanja jabolk?

Dolg seznam zdravstvenih koristi uživanja jabolk je nastal na račun obilice vitaminov, mineralov, hranil in organskih snovi, ki jih jabolka vsebujejo. Če naštejemo samo nekaj pomembnih hranilnih elementov, ki jih vsebujejo jabolka: vitamin C, vitamin K, vitamin B6, riboflavin, kalij, baker, magnezij in mangan.

Jabolka so tudi odličen vir prehranskih vlaknin, ki blagodejno vplivajo na prehrano. Pa si poglejmo, katere so najpomembnejše koristi uživanja jabolk za zdravje.

1. Pomoč pri prebavi

Jabolka so bogata s prehranskimi vlakninami, ki pomagajo pri procesu prebave. Že samo eno srednje veliko jabolko dnevno zadosti do 18 % dnevnih potreb po vlakninah. Redno uživanje jabolk zagotavlja gladko gibanje debelega črevesa in pomaga pri prehodu hrane preko prebavnega trakta.

Poleg tega jabolka preko delovanja na črevesne mišice stimulirajo peristaltiko in pa sproščanje prebavnih sokov. Posledica je torej učinkovit prevzem hranil in prehod hrane preko prebavnega trakta.

2. Izboljšanje zdravja prebavil

Prebavila so eden ključnih, a večinoma spregledanih delov našega telesa, ki ima pomembno vlogo pri splošnem zdravju. Študije kažejo, da jabolka stimulirajo metabolizem znotraj prebavnega trakta in uravnovešajo razmerje bakterij.

koristi uživanja jabolk_prebava
Jabolka pomagajo izboljšati prebavo in vplivajo na zdravje prebavil.

Blagodejno vplivajo na delovanje pomembnih koristnih bakterij v debelem črevesu, kar vodi v zmanjšanje rasti slabih bakterij in razvoja toksinov. Posledica je boljši prevzem hranil in boljše splošno zdravje.

3. Nega kože

Maske, narejene iz jabolk in medu ali jabolk in mleka ob lokalnem nanosu povečujejo lesk kože. Vzrok za to so ponovno močni antioksidanti v olupku in mesu jabolk. Te snovi preprečujejo škodljive vplive prostih radikalov, ki so direktno povezani s prezgodnjim staranjem, nastankom gub, starostnih peg in drugih kožnih stanj.

Snovi v jabolkih imajo tudi pozitiven vpliv na kroženje krvi, zaradi česar hranila lažje dosežejo poškodovane in stare kožne celice, zaradi česar koža izgleda mlajša.

4. Nadzor diabetesa

Za diabetike je izredno pomemben nadzor krvnega sladkorja. Polifenoli v jabolkih imajo direkten vpliv na zmanjšanje privzema ogljikovih hidratov v telo, kar posledično zmanjšuje nihanje nivoja krvnega sladkorja. Polifenoli prav tako zmanjšujejo absorbcijo glukoze v prebavnem traktu in stimulirajo sproščanje inzulina iz trebušne slinavke.

Poleg tega polifenoli stimulirajo inzulinske receptorje na celicah po celem telesu, kar pospeši prenos sladkorjev iz krvnega obtoka do celic, kjer poteka njihov metabolizem.

5. Preprečevanje razvoja raka

Vloga uživanja jabolk pri preprečevanju razvoja raka je bila dolgo časa predmet različnih študij. Dokazali so zmerno izboljšanje pri zdravljenju različnih vrst raka, predvsem raka dojk in debelega črevesa, najpomembnejša odkritja pa so vezana na rak pljuč. Dokazali so namreč zmanjšanje nastanka raka pljuč in upočasnitev njegovega širjenja.

Večina sadja in zelenjave ima nekakšen protirakav učinek, jabolka pa med vsemi predstavljajo glavo in vrat. Zakaj? Ker gre za sadež, ki ga večina ljudi uživa najpogosteje.

6. Izboljšanje vida

Znanstveniki verjamejo, da lahko jabolka naredijo naše oči močnejše in izboljšajo naš vid. Pomagajo tudi pri zdravljenju nočne slepote. Vzrok za to so ponovno flavonoidi in antioksidativni fitonutrienti, k zmanjšajo vpliv prostih radikalov na oči in preprečijo stanja, kot so glavkom, katarakta* in degeneracija rumene pege.

*katarakta pomeni izgubljanje prosojnosti očesne leče.

7. Preprečevanje nastanka srčnih bolezni

Jabolka dokazano vzdržujejo normalen nivo holesterola v telesu, kar je obrambni mehanizem pred nastankom kardiovaskularnih bolezni. Antioksidanti v jabolkih zmanjšujejo oksidacijo maščob in nevtralizirajo trigliceride ter ostale maščobe v krvnih žilah, ki bi lahko povzročile povečanje tlaka.

koristi uživanja jabolk_srce
Ena izmed koristi uživanja jabolk je tudi preprečevanje nastanka srčno-žilnih bolezni.

V olupku jabolk se nahaja tudi močan flavonod, imenovan kvercetin, ki lahko zmanjša vnetje krvnih žil, tako da zmanjša nivo C-reaktivnega proteina (CRP).

8. Zmanjšanje šibkosti

Jabolka so znana po tem, da zmanjšujejo šibkost, saj dajejo energijo in vitalnost. Zato je priporočljivo, da se na jedilnik bolnika vedno dodajo jabolka, ki pomagajo pri hitrejšem okrevanju.

Jabolka pomagajo tudi pri detoksifikaciji telesa in izboljšanju splošnega zdravja. Kljub temu, da jabolko samo po sebi ne vsebuje veliko proteinov, pa lahko ima kombinacija antioksidantov in proteinov v jabolku pomembno vlogo pri preprečevanju šibkosti in izboljšanju mišičnega tonusa.

9. Preprečevanje nastanka Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni

Uživanje jabolk ima pozitiven vpliv na nevrološke težave, predvsem na razvoj Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni. Fitonutrienti v jabolkih imajo namreč antioksidativni učinek in zato preprečujejo oziroma upočasnjujejo propad možganskega tkiva, k vodi v razvoj Alzheimerjeve bolezni. Poleg tega uživanje jabolk poveča količino acetilholina v možganih, ki ima vpliv na koncentracijo, reševanje težav in spomin.

Več:

Snovi v jabolkih preprečujejo postopno uničenje živčnih celic, ki proizvajajo dopamin, kar pa je razlog za pojav Parkinsonove bolezni.

10. Zdravljenje anemije

Anemija je stanje pomanjkanja hemoglobina v krvi. Vzrok za to je pomanjkanje železa, ki je ključen za metabolizem rdečih krvnih celic. Jabolka so uporabna kot dopolnilo pri zdravljenju anemije, saj so bogat vir železa.

11. Zdravljenje respiratornih težav

Naš respiratorni sistem je izredno občutljiv za vnetja in okužbe. Večina respiratornih stanj je neposredno povezana z vnetjem membran ali celic v sistemu. Astma je najpogostejše in najresnejše stanje in je lahko tudi usodna.

Jabolka imajo številne protivnetne spojine in v primeru astme izstopajo med vsemi naravnimi oblikami zdravljenja.

12. Zdravljenje revme

Ljudje, ki trpijo za revmo, prisegajo na jabolka, saj pomagajo pri procesu zdravljenja. Jabolka namreč vsebujejo ogromno količino flavonoidov, kot so kvercetin, kemferol in miricetin, ki zmanjšujejo revmatoidna in vnetna stanja, kot sta artritis in putika.

13. Pomoč pri izgubi telesne teže

Vlaknine v sadju imajo sposobnost, da nam dajejo občutek sitosti, zaradi česar zmanjšujejo apetit in prenajedanje. Jabolka pa imajo poleg tega še eno nepojasnjeno zmožnost pomoči pri izgubi telesne teže.

koristi uživanja jabolk_izguba teže
Jabolka pomagajo pri izgubi telesne teže.

Študije so pokazale, da jabolka dejansko pospešijo metabolizem, tako da dodatne kalorije, ki jih zaužijemo po tem, ko pojemo jabolko, nimajo več tolikšnega vpliva na naše telo. To pomeni, da se te kalorije hitreje porabijo ali pa jih naše telo sploh ne absorbira.

14. Izboljšanje zdravja zobovja

Uživanje jabolk pomaga pri čiščenju zob in dlesni. Poleg tega zmanjšuje nastanek luknjic v zobovju. Kako? Vlaknine v jabolkih med žvečenjem čistijo zobe, antibakterijske molekule v jabolku pa preprečujejo razrast bakterij. Poleg tega uživanje jabolk stimulira nastanek sline, ki je alkalna, kar pomeni, da bakterijam preprečuje, da bi se razrasle v ustih.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?