black friday miti

Pretekli vikend so zaznamovali prav posebni popusti. Potekal je namreč črni petek (Black Friday). Gre za ameriški nakupovalni praznik, ki vsako leto sledi zahvalnemu dnevu, ki ga v ZDA praznujejo četrti četrtek v novembru. Zadnja leta pa postaja vse bolj priljubljen tudi v Sloveniji. Razkrivamo resnico za najpogostejšimi Black Friday miti, ki vsako leto znova zmedejo ljudi.

Black Friday miti in njihova resničnost

Obstaja ogromno mitov o izvoru izraza Black Friday. Resnica je, da izvira iz mesta Philadelphia in da gre za slengovski izraz, ki so ga v 60. letih uporabljali policisti. Z njim so opisali smog in promet v mestu, ki so ga povzročili nakupovalci.

Še vedno pa obstajajo številna napačna prepričanja in Black Friday miti, ki se tičejo nakupovalcev. Da boste naslednje leto pripravljeni in boste lahko kar najbolje izkoristili popuste, vam razkrivamo resnico za najpogostejšimi Black Friday miti.

Nima smisla nakupovati na črni petek

Nekatere trgovine se res strogo držijo popustov izključno na črni petek, kar pomeni, da nakup na druge dneve pomeni izgubo. Najboljši možen nakup lahko opravite izključno na črni petek. In verjemite, izplača se. Sploh za nakup predmetov, ki jih kupite na nekaj let, kot so pohištvo, bela tehnika, in podobno.

Črni petek pa je že marsikje prerasel kar v sezono nakupov, kar pomeni, da najboljše ponudbe niso vezane zgolj na ta dan. Super ugodne ponudbe je moč najti tekom celotnega vikenda  – če ne že celo kakšen dan prej.

V trgovinah je na črni petek kaotično

Črni petek si je zaradi določenih slik in video posnetkov na spletu prislužil ugled, da se ob tem času trgovine spremenijo v razmetana bojišča. Svoje dodajo seveda še novinarji, ki ljudi pretirano opozarjajo na ta dogodek. V zgodnjih jutranjih urah se lahko sicer v določenih trgovinah podoben scenarij res dogodi, a po nekaj urah se stanje umiri in množica se razkadi.

black friday miti_kaos
Zaradi takšnih slik, ki krožijo po spletu, si je črni petek prislužil slab ugled.

Trgovine so na vikend črnega petka res nekoliko bolj obiskane, a slovenski trgovci poskrbijo za dodatno delovno silo, ki skrbi za red in nadzor ob povečanem obisku. Nenazadnje se gre za njihov ugled. Tako vam ne bo potrebno skrbeti, da se boste znašli v podivjani množici.

Črni petek ni tako zelo popularen

Ta mit se nanaša na prepričanje, da nakupovanje na črni petek ubija praznične nakupe. Črni petek se vsako leto spreminja, vsekakor pa ne izginja. Nasprotno. Vsako leto mu narašča popularnost in prerašča v večjo sezono nakupov. Vedno več trgovin daje popuste v smislu “odštevanja do črnega petka”, ali pa “čiščenje zalog po črnem petku”. S tem pa se sezona popustov le še podaljšuje.

Pa je res črni petek tisti, ki uničuje praznično vzdušje v trgovinah? Ne. Uničujejo ga trgovci sami, saj so že v oktobru trgovine polne božičnih okraskov, dobrot in plakatov, po prvem tednu decembra pa smo že skorajda siti božične glasbe.

Potrebno je stati v vrstah

Seveda so bili časi, ko je črni petek pomenil večurno ali celo večdnevno čakanje v dolgih vrstah za super popust. Za določene artikle je še danes tako, da morate biti pripravljeni čakati v vrsti. A imejte v mislih, da čakate za ugoden nakup.

black friday miti_vrsta
Črni petek ponekod še vedno pomeni čakanje v vrstah, a za dober popust se izplača.

Nekateri za nov Applov telefon brez popusta taborijo pred trgovinami tudi med letom. Tako da…če se popust splača, boste že potrpeli. Sicer pa lahko dandanes ogromno izdelkov kupite preko spleta, s čimer se izognete čakanju v vrstah.

Oglasi prikažejo vse ponudbe

Ta mit je odvisen od tega, za katero trgovino gre. Na splošno pa velja, da se ne morete zanašati na to, da bodo trgovine objavile prav vse popuste, ki jih načrtujejo za črni petek. Večina trgovin niti ne vlaga denarja v klasične oglase (npr. Amazon). In ker trgovine med sabo ves čas tekmujejo, se lahko zgodi tudi, da se popusti spremenijo tudi, če so bili že objavljeni.

Spletni nakup je enostavnejši

Spletno nakupovanje je res nekoliko enostavnejše, saj ga lahko opravite v udobju domačega kavča. A pozor! V času črnega petka se lahko kaj hitro zgodi, da zamudite odličen popust. Ponudbe se namreč na spletu ves čas pojavljajo in izginjajo, kar pomeni, da morate za najboljšo ponudbo ves čas spremljati dogajanje.

black friday miti_online shopping
Spletno nakupovanje je enostavno, a če želite dobre popuste, bodite na črni petek previdni.

Lahko se celo zgodi, da promet na spletu povzroči prenasičenost in pride do sesutja strani. Predmeti v spletni trgovini se v tem času tudi pogosto prodajo, še preden se stran obnovi. To pomeni, da vas lahko v času, ko si nek predmet ogledujete, nekdo prehiti in ostanete brez.

Za luksuzne znamke in Apple-ove izdelke popusti ne veljajo

Če so na vašem nakupovalnem seznamu visokokavostni izdelki, lahko mirno pričakujete, da boste tudi vi na črni petek nekoliko privarčevali. Imejte le v mislih, da boste za dobre nakupe morali obiskati outlet trgovine.

Tudi za Apple-ove izdelke lahko najdete popuste – zavedajte se le, da jih ne boste dobili v uradnih Applovih trgovinah. Popuste na Apple-ove izdelke poiščite pri (maloprodajnih) distributerjih.

Več:

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?