andrej pesec
andrej pesec

Kdo je Andrej Pešec?

Andrej Pešec je strokovnjak za odnose, vzgojo in osebnostni razvoj. Tesno sodeluje s socialnimi in vzgojno izobraževalnimi centri, podjetji, posamezniki in drugimi zavodi iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Velike Britanije. Vodil je že preko 500 seminarjev, njegovo delo pa temelji na preverjenem znanju z izjemno uporabno vrednostjo, ki daje čudežni rezultat. Njegovo znanje, ki ga radodarno predaja naprej, temelji na prepletu vzhodnjaških konceptov ter starodavnih in sodobnih modrosti.

Pogovor z njim razodeva, da je pri svojih 32 letih v življenju prestal že marsikaj. Izkusil je ležerno in razkošno življenje, o katerem je nekoč sanjal, pa tudi dno, kamor so ga pahnile napačne življenjske odločitve. A prave sreče ni nikoli zares našel, dokler ni stopil na pot duhovne rasti in poglobljenega raziskovanja samega sebe.

Uvod

Kdo je Andrej Pešec v prostem času in poslovno? Kaj ga navdušuje, ob čem ga spreleti srh, kaj mu požene kri po žilah?

Andrej Pešec: Andrej Pešec je v prostem in poslovnem času ista oseba, saj mu igranje različnih vlog ne leži. Veliko raje kot to, je, kar je. Ker želi biti učinkovit pri delu na področjih vzgoje, izobraževanja in osebnostnega razvoja, ne sme biti razlike v njegovem javnem in zasebnem profilu.

Obožuje iskrene in velikodušne ljudi, delo z mladimi in odkrivanje ter razkrivanje skrivnosti življenja. Srh ga spreleti, ko pomisli na možnost, da ga pamet, ki ga je po kar nekaj letih končno srečala, spet zapusti. Kri po žilah mu požene vsaka nova priložnost biti na razpolago vsem, ki iščejo in potrebujejo to, kar mu je bilo dano, ter pristen občutek, da sem ob pravem času na pravem mestu.

Osebna rast

Nekoč si bil zavzet in uspešen spletni pokeraš, a te je odvisnost od hazarda povsem izčrpala. Kdaj si si rekel: »Zdaj je pa dovolj! Čas je, da se podam na pot samoraziskovanja«?

Andrej Pešec: Vsi se učimo in zorimo, vsak s svojim tempom. Po nekem čudežu mi je šlo pri pokru tudi zaradi dobre organizacije in sistematizacije dela nenavadno dobro, tako se prijatelji še danes čudijo, kako to, da sem prenehal z igranjem.

Več let sem smatral, da mi bo igranje pokra nekje ob morju prineslo mir in srečo, ko pa sem to dobil, sem videl, da to ni to. Nekaj je manjkalo. Ker je bila želja po spremembi vse večja, sem kmalu naletel na neverjetne ljudi, ki so mi pomagali razviti višji okus. Pika na i je bila serija nenavadnih doživetij, ki je bila kot »teaser«, kot nekakšni »welcome drink«, ki me je popeljal na pot, ki nudi še večjo porcijo užitka in sreče, kot vse, kar sem počel nekoč.

Več let sem smatral, da mi bo igranje pokra nekje ob morju prineslo mir in srečo, ko pa sem to dobil, sem videl, da to ni to. Nekaj je manjkalo.

Šolstvo in izobraževanje

Po izobrazbi si sicer univ. dipl. politolog, ki pa je postal strokovnjak za vzgojo, odnose in izobraževanje. Kako to, da si namesto na klop parlamenta zajadral v vrtce, šole, izobraževalne centre in druge izobraževalne ustanove?

Andrej Pešec: Posebno željo sem po takšnem delu sem razvil, ko sem prišel v stik z nenavadno praktičnim znanjem vedske psihologije, pedagogije, filozofije in starodavne modrosti, kar mi predstavlja neizčrpen vir znanja in inspiracije, še posebej ko vidim čudežne rezultate, ki jih imajo tudi vsi, ki to poskusijo v praksi.

Politika me nikdar ni posebej zanimala. V šole in izobraževalne centre sem zašel, ko sem dojel, da lahko s tem, kar vem, imam in znam, pomagam veliko tistim, ki morda enako zmedeno živijo iz dneva v dan, kot sem to nekdaj počel sam. Vrata v šole so mi odprla leta prakse s slabimi navadami, ki so mi svoj čas predstavljala vir sreče in užitka v navidezno nesmiselnem svetu.

Na svoji spletni strani si napisal, da si v dijaških in študijskih letih dobro spoznal svet pasti in izzivov, ki danes čakajo mlade. Nam zaupaš, o kakšnih izkušnjah si govoril, kakšen vpliv so imele nate in kje je bila točka preloma, da si danes predavatelj, ki nanje opominja?

Andrej Pešec: Vse slabe navade in pasti so zgolj neuspešni in obupni poskusi iskanja sreče, tako mladim raje kot prepovedi, česa ne in zakaj ne, raje predstavim kaj, kako in predvsem zakaj to početi. Izredno pomembno je, da imajo mladi podporo, zgled in pomoč na poti, v katero želijo iti, česar pa s strani staršev in profesorjev zaradi različnih dejavnikov včasih ne dobijo.

Nekdo, ki dela to, kar rad dela in nekaj v čemer je dober, ima bistveno manjšo potrebo po odvisnostih, slabih navadah in lenobi. Če poleg tega razvija še značaj in delovne navade, nima kaj skrbeti, saj v tem primeru ob trudu in vztrajnosti pride vse ob pravem času, samo po sebi. Preverjeno.

Največji preobrat se je zgodil, ko sem razočaran, naveličan in presenečen dojel, da najvišji nivo užitka in smisel življenja ni ležanje na plaži, ampak razumeti kakšna je tvoja naloga in vloga ter ravnati skladno s tem. Največjo vlogo pri tem je imela velika želja in stik z izjemno navdihujočimi, zglednimi, upam reči svetimi ljudmi.

V mladosti si bil perspektiven športnik, a si moral šport zaradi resnih težav z zdravjem opustiti. Kako si sprejel ta preobrat? Kaj ti je v tistem obdobju predstavljalo tolažbo, motivacijo za naprej?

Andrej Pešec: Kako? Slabo :). Prva reakcija na to je bil obup in tesnoba, saj prej niti nisem pomislil na to, da se v življenju ukvarjam s čim drugim, kot s športom. Naslednjih nekaj let sem motivacijo iskal v računalniških igrah, športnih stavah, pokru, prijateljih, marihuani in iskanju izgovorov ter krivcev za nastalo zmedo, kar pa ni dalo pravega rezultata.

nogomet-andrej-pešec
Šport in poker je zamenjal za novo, drugačno pot.

Ja, kar nekaj časa me je spremljal občutek žrtve, saj takrat še nisem vedel, da se vse zgodi z namenom in da nič ni samo po sebi niti dobro niti slabo, danes pa razumem, da je bil to blagoslov pod krinko. Vsak je sam scenarist svojega življenja, ne pozabimo pa, da ima vsak scenarij tudi urednika. Ne dobiš vedno to, kar želiš, ampak to, kar rabiš.

Vsak je sam scenarist svojega življenja, ne pozabimo pa, da ima vsak scenarij tudi urednika. Ne dobiš vedno to, kar želiš, ampak to, kar rabiš.

Predavanja

V sklopu svojega projekta Znanje za življenje si izvedel že preko 500 predavanj na temo odnosov in učenja po izobraževalnih ustanovah, zavodih in podjetjih v Sloveniji in tudi na tujem. Kako bi ocenil obiskanost svojih predavanj in zanimanje ljudi, predvsem učiteljev, ravnateljev in staršev otrok za to področje?

Andrej Pešec: Večina je nad slišanim navdušena in presenečena, nikdar pa ne moreš zadovoljiti vseh, kar je povsem razumljivo. Seveda naletim tudi na takšne (učitelje in starše), ki jim slišano ni všeč, no, moja naloga je govoriti resnico, četudi morda komu ni všeč, trudim pa se jo predati na dobronameren, spoštljiv in ponižen način, da je hkrati prijetna za uho. Večina šol, ki mi da priložnost, se navadno odloči za nadaljnje sodelovanje v obliki novih predavanj in delavnic.

 

Odklikaj na 2. stran intervjuja…

 

1
2
3
Deli
Prejšnji članekKakšna je resnica za najpogostejšimi Black Friday miti?
Naslednji članekKo fobija prevzame nadzor nad našim življenjem
Neža M.
Neža pravi, da so v življenju pomembne majhne stvari. Morda je prav zato magistra mikrobiologije. Rada bere, piše, ustvarja in se potepa po naravi. Zaradi nedavno odkrite celiakije vse bolj raziskuje vpliv hrane in psihe na splošno zdravje. Je glavna pomočnica in skrbnica portala Motiviran.si.