Vložek v znanje 

Pred nekaj časa smo opravili intervju z avtorjem bestsellerja in enim najuspešnejših slovenskih predavateljev na temo osebnih financ, Robertom Rolihom. Povedal nam je, kako je v svoje znanje vložil preko 100.000 dolarjev. Tudi ti si svoje znanje o podjetništvu pridobila z branjem domače in tuje literature, udeleževanjem seminarjev v Sloveniji in tujini ter sodelovanjem s podjetji. Se ti zdi vložek v znanje in v osebnostno rast ključen za uspeh? Kolikšen del zaslužka meniš, da mora biti rezerviran za to? Koliko si vložila ti? Je to tisto, kar danes manjka mladim, ki vstopajo v svet podjetništva? Samo izobrazba več kot očitno ni dovolj.

Anja Žagar: Dobro vprašanje. Osebno bi težko zapisala znesek, ki sem ga porabila za pridobitev svojega znanja. Zakaj? Ker je veliko tega prišlo iz lastnih izkušenj ali izkušenj ljudi, s katerimi sem ali še vedno sodelujem. Res je, da se je potrebno (tudi sama se) nenehno izobraževati in usposabljati, toda na področju podjetništva in osebnostne rasti so največji učitelj lastne izkušnje – ta »šola« pa je neprecenljiva.

Res je, da mnogi mladi mislijo, da se po končanem študiju učenje končno zaključi. Daaaaleč od tega. Takrat se pravzaprav šele prične. Takrat se začne šola življenja. To sem izpostavila kot gostja slab mesec nazaj na slavnostni podelitvi diplom diplomantov Ekonomske fakultete. Osebnostna rast in vlaganje v lastno znanje sta namreč največji konkurenčni prednosti vsakega posameznika. V življenju nam je lahko odvzeto vse, tudi svoboda, nikoli pa nam nihče ne more vzeti našega znanja in izkušenj.

Osebnostna rast in vlaganje v lastno znanje sta največji konkurenčni prednosti vsakega posameznika.

Izobraževanje v tujini

Sama si poleg diplome na ekonomski fakulteti v Ljubljani uspešno zaključila tudi šolanje na Toronto Business Academy v Kanadi na področju mednarodne poslovne kulture. Koliko časa je trajal ta študij in kaj ti je ta izobrazba doprinesla? Kako se razlikuje šolski sistem Slovenije in Kanade? Meniš, da bi morali katero izmed njihovih posebnosti uvesti tudi v naš šolski sistem?

Anja Žagar: Po končanem študiju na EF sem šla pravzaprav takoj na samostojno podjetniško pot. Podjetnica sem sedaj deseto leto. Lani pa sem se odločila, da svoje znanje o mednarodnem poslovanju in podjetništvu nadgradim, zato sem obiskala tritedenski program v Torontu, kjer sem dobila širši vpogled v priložnosti in možnosti, ki jih imamo tudi preko slovenskih meja.

V Kanadi je podporno podjetniško okolje fantastično in še bolj kot to, je Kanada država, ki ne tolerira korupcije, ima jasno urejeno pravno okolje in predvsem spoštuje osnovne vrednote poslovnega sveta. Gre za urejenost področij, po katerih bi se lahko Slovenci zgledovali in učili. Tritedenski program mi je dal izjemno veliko uporabnega znanja in izkušenj.

In če bi karkoli osebno spremenila v slovenskem šolskem sistemu, bi bile to tri stvari: več dela na razvoju odgovornosti posameznika, spodbujanju kreativnosti in razvoju podjetnosti; več dela na praktičnih primerih in manj zastarele teorije; več poudarka na razvoju osnovnih vrednot. Če želimo v prihodnosti videti pozitivne spremembe, moramo vzgojiti primerne ljudi, ki bodo te spremembe ustvarjali.

Če želimo v prihodnosti videti pozitivne spremembe, moramo vzgojiti primerne ljudi, ki bodo te spremembe ustvarjali.

Nasveti v podjetništvu

Danes so nam na voljo vsi resursi (splet, telefonija, enostavna potovanja), hkrati pa se je težko prebiti iz množice. Kaj lahko svetuješ mladim, ki imajo dobre ideje, kako jih uresničiti? Ali pa kako sploh najti dobro poslovno idejo?

Anja Žagar: Mislim, da so mladi v današnjem času polni dobrih idej in kreativnosti. Večji izziv vidim v tem, da razumejo, da je za realizacijo ideje in uspeh pomembna potrpežljivost. Nekateri mislijo, da lahko uspejo čez noč, kar pa je daleč od resnice. Ivo Boskarol sicer pravi, da je mogoče…toda po večih letih trdega dela podnevi.

Nekateri mislijo, da lahko uspejo čez noč, kar pa je daleč od resnice. Ivo Boskarol sicer pravi, da je mogoče…toda po večih letih trdega dela podnevi.

O Paretovem načelu, ki trdi, da kar 80 odstotkov koristi prinese zgolj 20 odstotkov naših aktivnosti, smo že govorili. Kakšne naloge po tvojem spadajo v tistih 20 odstotkov, s katerimi se mora ukvarjati mladi podjetnik, da bi lahko uspešno konkuriral na trgu? Postavljanje prioritet je namreč lahko precej težavno in hitro se zgodi, da preveč časa namenimo malenkostim, ki ne prinesejo rezultata, ki bi bil vreden vložene energije.

Anja Žagar: Paretovo načelo je super za razumevanje, da ni velika količina dela tista, ki nas vodi do rezultatov, temveč kvaliteta dela (delo z glavo). Težko rečem na splošno, kaj je tistih 20 % aktivnosti, s katerimi se mora ukvarjati podjetnik, da je učinkovit in uspešen. Za vsakega podjetnika je glede na njegovo naravo posla in cilje lahko teh 20 % nekaj drugega. Pomembno si je postaviti jasno vizijo in cilje, potem to, kaj je potrebno najprej narediti in kaj je za posel ne zgolj nujno, temveč predvsem pomembno, ni več vprašanje.

Nasveti za javno nastopanje

Poleg uspešne podjetnice si tudi uspešna predavateljica (glede na trend gre to dvoje pravzaprav danes z roko v roki). Kako se pripravljaš na svoja predavanja? Kaj je najboljši nasvet, ki ga lahko daš nekomu, katerega delo vključuje javne nastope?

Anja Žagar: Hvala za pohvalo. 😉 Res je predavanje moja strast in to delo obožujem. Če pa bi morala dati nasvet nekomu, ki se podaja na pot javnega nastopanja, bi izpostavila naslednje. Najprej je pomembno, da se »sooči« sam s seboj in premaga strah pred javnim nastopanjem. To naredi tako, da začne s prvim javnim nastopom. Lahko je to pred 4 ljudmi, nato 10, nato 20 in tako naprej. Pred javnim nastopanjem je potrebna temeljita priprava. Temo, o kateri boste govorili, morate poznati, če ne kar obvladati.

Anja Žagar_Govorništvo
Anja Žagar v akciji (Vir: Valentia arhiv)

Pri javnem nastopanju obstaja tudi malo morje recimo temu »internih« tehnik obvladovanja samega sebe in svojega javnega nastopa. Sem spadajo način razmišljanja, očesni in neverbalni kontakt s publiko, interakcija, postavljanje vprašanj, priprava slajdov, itd. Javno nastopanje je na samem vrhu lestvice strahov, ki jih imajo ljudje, zato osebno mislim, da je sposobnost javnega nastopanja ena zelo dobrih sposobnosti, ki vam v življenju in poslu lahko izjemno pomaga na poti do uspeha. Lahko pridete tudi k meni na trening oz. šolo javnega nastopanja.

Motivacija

Priporočaj mi knjigo, ki bi jo moral prebrati vsak, ki želi vstopiti v svet podjetništva ali pa izboljšati svoje poslovne, finančne ali marketinške veščine?

Anja Žagar: Enostavno – Robert Kiyosaki: Preden pustite službo, potem pa še vse ostale njegove knjige. Robert v svojih knjigah zelo realno in jasno izpostavi, kaj pomeni biti podjetnik in kako pomembna je finančna pismenost za življenje v kapitalizmu. Danes je namreč potrebno prevzeti odgovornost za marsikaj, kar nam v času socializma ni bilo potrebno in to ni tako enostavno. Če ti je jasna finančna pismenost, potem je vse ostalo samo še stvar formalnosti, kam boš vlagal in investiral svoj denar (lastni posel, marketing, lastno znanje,….).

Danes je potrebno prevzeti odgovornost za marsikaj, kar nam v času socializma ni bilo potrebno in to ni tako enostavno.

Od kod črpaš navdih? Kdo ali kaj predstavlja tvoj vir motivacije?

Anja Žagar: Moj navdih za moje delo so ljudje, ki me obkrožajo. Naj bodo to prijatelji, znanci, družina, slušatelji, naročniki, poslovni partnerji itd. Ljudje smo tisti, ki lahko s svojim pozitivnim vplivom pomagamo drugim ljudem na osebnem ali poslovnem področju. Na ta način pa rastemo tudi sami. Je pa res, da pri takem načinu razmišljanja in delovanja ni prostora za ego.

Ljudje smo tisti, ki lahko s svojim pozitivnim vplivom pomagamo drugim ljudem na osebnem ali poslovnem področju.

Zaključek

Imaš kakšne posebne izzive in cilje za prihodnost?

Anja Žagar: Ojej, teh pa ni malo. Sem šele na začetku svoje kariere in podjetniške poti, zato je še kar nekaj ciljev in izzivov, s katerimi se želim soočiti v prihodnosti. Upam, da bo šlo čim bolj po planu ali pa še boljše. V tem trenutku nerada govorim javno o njih, raje vidim, da rezultati povedo svoje.

Ali obstaja kakšen motivacijski citat, po katerem živiš? Imaš svojega najljubšega? Morda še zaključna misel?

Anja Žagar: Citatov in misli, ki so meni najljubši, je veliko. Bi pa za zaključek raje z vami delila svojo misel. Namreč, glede na svoje dosedanje izkušnje sem spoznala, da je za srečo in uspeh v življenju potrebno samo eno in to je prisluhniti srcu. V njem se skriva odgovor na vsa vprašanja, povezana z lastno srečo in zadovoljstvom. Ko vam uspe slišati šepet srca, zavihajte rokave in se pogumno podajte na svojo pot življenja. Ne ozirajte se na to, kaj bodo rekli ali si mislili drugi ljudje. Oni živijo svoje življenje. Ozirajte se samo nase in na svoje srce. Zaupajte vase!

Za srečo in uspeh v življenju je potrebno samo eno in to je prisluhniti srcu.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

1
2
3
Deli
Prejšnji članekVodič v powerlifting, 1. del: Osnove
Naslednji članekPrehrana starostnikov
Nejc Krumpačnik
Sem magister inženir medijskih komunikacij, certificiran Transolution Business Practitioner in Top Selling Professional (pri Katzengruber Human Development Group). Podjetjem in posameznikom pomagam, da s pomočjo spleta povečajo svojo prepoznavnost, najdejo nove stranke in prodajo več.