Seksi recepti

S Sašom sta objavila že dve knjigi receptov: Seksi presne sladice in Seksi lahke sladice. Kakšne recepte vsebujeta ti dve knjigi? Ali so seksi sladice ali tisti, ki jih pripravljajo?

Simon Šketa: Seksi smo vsi, če si to priznamo in najdemo v sebi veliko lepega. Vsakdo je privlačen in tudi vsaka jed je lahko privlačna, če je pripravljena tako, da je okusna in je vanjo vložena pozitivna energija. Midva sva zgolj motivatorja, nosilca idej, predlogov, receptov. Zvezda je tisti, ki se teh loti in v domači kuhinji ustvari nekaj lepega. Če sva midva k temu pripomogla, je to vse, kar potrebujeva.

Seksi smo vsi, če si to priznamo in najdemo v sebi veliko lepega.

Pred kratkim si na Facebook strani objavil, da je v tisku vajina nova knjiga z naslovom Seksi pite. Kdaj pričakuješ, da bo izšla? Je zanjo že veliko povpraševanja?

Simon Šketa: Knjiga izide to jesen, v začetku novembra bo že na voljo. Zanjo je že sedaj kar nekaj zanimanja, saj so pite skoraj tako priljubljene kot pice. Za povrh pa omogočajo ogromno kreativnih možnosti, od slanih, sladkih, presnih, pečenih in še kakšnih izvedb.

šketa seksi pite
Naslovnica nove knjige z recepti, ki izzide novembra (Vir: osebni arhiv).

Sama sem pred približno pol leta izvedela, da imam celiakijo. To je bil zame, testeninarja, hud udarec. Ponudba brezglutenskih izdelkov v trgovinah je sicer zadovoljiva, a moraš imeti nekoliko debelejšo denarnico. Bosta kdaj v prihodnosti napisala tudi kakšno knjigo receptov za nas, celiakaše? Sta morda razmišljala tudi o kakšnih delavnicah v to smer?

Simon Šketa: Trenutno je fokus na knjigi o pitah, ki je tik pred izdajo. Potencialnih vsebin, ki jih je možno kulinarično nagovoriti, je ogromno.

V Ljubljani občasno organizirata tudi delavnice zdrave hrane. Kdo so vajini člani? Kako potekajo delavnice?

Simon Šketa: Delavnice organizira Gorenje, občasno. Tematiko določamo spotoma, obiskovalci pa so zelo raznoliki. Običajno potekajo v zelo sproščenem vzdušju, ljudje sprašujejo, pogovarjamo se in verjamem, da na koncu odidejo s polnimi želodci in idejami, kako to ponoviti še doma.

Simonov nasvet

Danes so nam na voljo vsi resursi (splet, delavnice, predavanja), hkrati pa se je težko prebiti iz množice. Kaj lahko svetuješ ljudem, ki želijo služiti s peko/pripravo slaščic? Kako pričeti, kako uresničiti sanje?

Simon Šketa: Težko svetujem slaščičarjem, ker sam to nisem. Menim pa, da je najprej potrebno osvojiti znanja in prakse, ki so za serijsko izdelavo slaščic verjetno bistveno drugačna, kot za domačo sladkanje. Štejeta motivacija in pripravljenost vztrajati, dokler se ne začnejo kazati rezultati.

Štejeta motivacija in pripravljenost vztrajati, dokler se ne začnejo kazati rezultati.

Si se moral kdaj soočiti s kakšnimi kritikami glede promoviranja veganskih sladic?

Simon Šketa: Kritike bodo vedno, a največkrat so pozitivne. Kritika naju zanima le, kadar je konstruktivna. Doslej pa sicer še ni bilo nikakršnih omembe vrednih zapletov, ravno nasprotno.

Za koga bi lahko rekel, da je v svetu kulinarike tvoj idol?  

Simon Šketa: Zame postaja Jamie Oliver. Že zato, ker je združil kulinariko in posel ter dal delo več tisoč ljudem, ki delajo v njegovih podjetjih.

Zaključek

Imaš kakšne posebne izzive in cilje za prihodnost?

Simon Šketa: Verjamem, da bo zgodba, ki se je začela s kulinariko, dobila še precej nadaljevanj. Načrti so, veliko pa je tudi nepredvidljivega, zato je dobro imeti odprto glavo. Pustil se bom presenetiti.

Priporočaj mi knjigo, ki bi jo moral prebrati vsak, ki želi vstopiti v svet priprave slaščic in zdrave prehrane? Razen vajinih, seveda 😉

Simon Šketa: Za začetek ne gre brez osnov. Zato kar lepo v roke kakšno klasično slovensko kuharico in začeti kuhati. Felicita Kalinšek in akcija.

Od kod črpaš navdih? Kdo ali kaj predstavlja tvoj vir motivacije?

Simon Šketa: Motiviram se kar sam. Včasih pa me motivirajo drugi ljudje, ki so že nekaj dosegli v življenju in prestavili lastne meje.

Ali obstaja kakšen motivacijski citat, po katerem živiš? Imaš svojega najljubšega? Morda še zaključna misel?

Simon Šketa: Si svoje sreče krojač.

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

1
2
3
Deli
Prejšnji članekNaučite se prebrati ljudi kot pravi FBI agent
Naslednji članek5 pravil, s katerimi boste zmagali v igri življenja
Neža M.
Neža pravi, da so v življenju pomembne majhne stvari. Morda je prav zato magistra mikrobiologije. Rada bere, piše, ustvarja in se potepa po naravi. Zaradi nedavno odkrite celiakije vse bolj raziskuje vpliv hrane in psihe na splošno zdravje. Je glavna pomočnica in skrbnica portala Motiviran.si.