Kako je izgledal vajin začetek? Se je bilo težko preriniti v ospredje glede na hudo konkurenco v tej branži? Vama je kdo pri tem pomagal?

Simon Šketa: Moja kariera se je začela v medijih, nadaljevala v odnosih z javnostmi, marketingu in s teh področij imamo kar nekaj znanj ter poznavanje dobrih praks. Vse to, skupaj s finančno investicijo, je omogočilo, da so naši portali med najbolj priljubljenimi in tudi komercialno uspešni.

Začetek je bil prijeten. In prijetno je še sedaj. Glede konkurence pa je tako. Z njo nimava težav, za vse je prostor na trgu. Želim jim vse dobro, predvsem pa sem vesel, ko ljudje kuhajo doma in uživajo v družbi najbližjih in dobre hrane.

S konkurenco nimava težav, za vse je prostor na trgu.

Kako je na vajino prepoznavnost vplivalo sodelovanje Saša v letošnjem resničnostnem šovu MasterChef?

Simon Šketa: Na to bom odgovoril kot zunanji opazovalec. Sašo se je v MasterChefu kar dobro držal. Če upoštevamo, da je vegetarijanec in nima kuharske izobrazbe, niti ni nikoli delal v gostinstvu. Zagotovo je njegov nastop v tej oddaji prinesel nekaj dodatne publicitete in prepoznavnosti, ampak na temeljih, ki so bili vzpostavljeni že leta prej.

sašo šketa masterchef
Sašo Šketa v resničnostnem šovu MasterChef (Vir: osebni arhiv)

Kulinarika, recepti, zdrava prehrana

Danes je trg, ko je govora o kulinariki, prepreden z recepti in nasveti o zdravi prehrani. Kaj bi rekel, da je vajina posebnost oz. konkurenčna prednost? Po čem meniš, da vaju ljudje prepoznajo oz. ločijo od ostalih? Razen po tem, da sta seksi, seveda 😉

Simon Šketa: Menim, da šteje iskrenost. Nisva samo “kuharja”. Živiva vsak svoje življenje. Priznava, da ga kdaj zafrkneva in kar objaviva, tudi dejansko skuhava, preizkusiva.

Svet kulinarike je zelo zaznamovan z zahtevnimi recepti, ki včasih terjajo ogromno časa in denarja za pripravo. Rezultat doma pa je le redko tako lep, kot na fotki. No, midva želiva, da večina najinih receptov ostane tako preprostih, da so ljudem blizu in jih tudi dejansko pripravljajo.

Res je tudi, da sva dva moška, ki kuhata, brata. Takšnih duetov na sceni ni ravno veliko, če sploh.

Kje sta pridobila potrebno znanje za pripravo presnih in ostalih jedi ter prehrano nasploh?

Simon Šketa: Živimo v 21. stoletju. Vse informacije so tam nekje, dostopne. Do njih in znanja nas ločita le motivacija ter vztrajnost. Naučila sva se kuhati, preprosto. In če znava midva, znaš tudi ti, vsakdo.

Vse informacije so tam nekje, dostopne. Do njih in znanja nas ločita le motivacija ter vztrajnost.

Kako izgleda proces ustvarjanja recepta in izdelka, od začetka do konca? Kje iščeta ideje? Koliko vajinih izdelkov nastane čisto “iz glave”?

Simon Šketa: Lakota, ideja, iskanje po internetu, kombiniranje sestavin, eksperiment, koš za smeti. Ponovni poskus. Sčasoma nastane dober recept. Če je res tak, ga stiliramo, fotkamo, posnamemo, objavimo, delimo. Za vsakim receptom je zgodba in proces, ki javnosti niti ni toliko v ospredju, je pa kompleksen.

šketa_sladica
Ena izmed dobrot izpod rok Simona: Limonina sirna pita (cheesecake).

Poleg objavljanja slik na družabnih omrežjih in pisanja receptov pa snemata tudi videe s postopki priprave jedi. Koliko časa dnevno v povprečju preživiš v kuhinji oziroma načrtuješ nove recepte?

Simon Šketa: Večina produkcije jedi in vsebin se odvija med vikendi. V povprečju pa portalom in vsemu, kar je z njimi povezano, namenim 2 do 3 ure dnevno.

 

Odklikaj spodaj na 3. stran intervjuja…

 

1
2
3
Deli
Prejšnji članekNaučite se prebrati ljudi kot pravi FBI agent
Naslednji članek5 pravil, s katerimi boste zmagali v igri življenja
Neža M.
Neža pravi, da so v življenju pomembne majhne stvari. Morda je prav zato magistra mikrobiologije. Rada bere, piše, ustvarja in se potepa po naravi. Zaradi nedavno odkrite celiakije vse bolj raziskuje vpliv hrane in psihe na splošno zdravje. Je glavna pomočnica in skrbnica portala Motiviran.si.