motivacija za pohodništvo
motivacija za pohodništvo

Če ste začetnik v pohodništvu, najbrž težko razumete, zakaj je pri nekaterih motivacija za pohodništvo na tako visokem nivoju. Najbrž ste se že kdaj zalotili ob misli “Le kako se jim ljubi vsak vikend hoditi v hribe.” Za izkušene hribolazce je pohodništvo vgrajena potreba, zagon in absolutna želja. Vendar pa se ljudje ne rodijo s prisotno željo in motivacijo za pohodništvo, temveč je to nekaj, kar je potrebno privzgojiti.

Motivacija za pohodništvo

Začetnike je nemogoče motivirati za pohodništvo zgolj z razlago, da je to “nekaj, kar je fajn”. Težko jih boste prepričali, da se vam pridruži v hribih zgolj zato, ker je tam tako spokojno in lepo. Če želite nekoga navdušiti za pohodništvo, se boste morali bolj potruditi.

Pričnete lahko tako, da se zakopljete globoko v svoj spomin in poskušate na plano privleči momente, ko ste bili sami v isti situaciji in ste potrebovali nekoga ali nekaj, da vas motivira. Najverjetneje tudi vi nekoč niste imeli želje in kondicije, ter ste bili polni izgovorov, zakaj pohodništvo ni za vas.
Predstavljajte si, da morate opraviti izpit iz fizike. Ali pa pomiti kuhinjska tla. Vse to ste najbrž že izkusili in ste naredili, enostavno zato, ker je bilo nujno in pomembno. Pa ste pri tem uživali? Najbrž ne. Če se morate motivirati za pohodništvo, potem bi se morda morali preizkusiti v kakšnem drugem športu. Če je pohodništvo za vas:

 • obveznost,

 • breme,

 • nevšečnost,

 • fizični napor,

 • nekaj, kar delate zaradi tega, kar pomeni drugim,

… potem ste morda pohodnik le po imenu, ne pa po srcu. V tem primeru resnična težava ni motivacija za pohodništvo, temveč ODNOS.

Pohodniki spadajo iz stališča odnosa v 3 glavne kategorije, ki določajo njihovo motivacijo za pohodništvo in njihovo sposobnost za motiviranje drugih. Predstavljamo vam vse tri skupine pohodnikov, vam pa prepuščamo odločitev, katera je tista skupina pohodnikov, ki vas je sposobna motivirati za nadaljevanje težke pohodniške ture ali načrtovanje nove.

Alfa pohodniki

Alfa pohodniki so ljudje, ki so v ospredju, ko je govora o pohodništvu. Vodijo vsako odločitev, poznajo vsako pot, vedno vedo, kaj je potrebno narediti in koliko je treba prehoditi. Njihova celotna drža sporoča: “Jaz sem vodja.”

Če ste začetnik v pohodništvu in si želite pridobiti sposobnosti in samozavest, potem je ta skupina ljudi ravno pravšnja za pohodniško družbo. Učite se od njih, jih poslušajte in jih opazujte. Alfa pohodniki poskušajo ostale motivirati preko moči volje, uporabe odločnih gest in besed, kot so “moraš” in “boš”. Na tak način lahko vaše misli usmerijo nazaj na pot. Bonus njihove družbe pa je, da boste zaradi njihovega znanja imeli občutek varnosti, v primeru, da gre karkoli narobe. Alfa pohodniki bodo namreč v vsaki situaciji vedeli, kaj morajo narediti ali pa imeli vsaj koristno mnenje.

Pomanjkljivost alfa tipa pohodnikov v smislu motivacije drugih pa je v tem, da zaradi svojega navdušenja dajejo drugim pohodnikom občutek izčrpanosti in nadvlade, zaradi česar so pravzaprav demotivirani. Prav tako se lahko pričnejo začetniki upirati njihovih ukazom in navodilom.

Motivacija za pohodništvo alfa pohodnikov: Biti glavni.

Alfa pohodnik je vodja.
Alfa pohodnik je vodja.

Sledilci

Sledilci so pohodniki, ki gredo s tokom in ki so zadovoljni, da so del črede. Z veseljem gredo tako na dolge, kot na kratke pohode po vaši izbiri, vas na poti slikajo ali z vami namakajo noge v mrzel potoček na poti. Ta tip pohodnikov je odličen za skupinsko turo, kjer je pot vnaprej določena, nekdo drug pazi na začrtan čas in je super vreme.

Če pa se stvari zalomijo, lahko ta tip pohodnika v najslabšem primeru povzroči škodo ali je v najboljšem primeru nekoristen. Zatorej ne odhajajte na pot samo v družbi sledilcev, ker je lahko to tvegano. Sledilci težko motivirajo ostale, saj se raje zadržujejo v coni udobja in odločitve prepuščajo drugim. Pravzaprav od njih sploh ne boste prejeli besed vzpodbude, temveč bodo bolj osredotočeni na delitev svoje izkušnje poti.

Motivacija za pohodništvo sledilcev: Druženje.

motivacija za pohodništvo_sledilec
Sledilec vas bo zabaval, a ne zanašajte se nanj v kritičnih situacijah.

Individualisti

Včasih vodite, včasih sledite. Oboje ima svoje mesto na poti. Hvaležno se pokoriti nekomu drugemu je lepa lastnost, ko je zahtevana. Lepe lastnosti so tudi trdna drža, prenos znanja, kadar je to ključno za navigiranje in vztrajanje pri varnih poteh.

Samozavestni individualisti so tisti, ki so izpopolnili prefinjeno umetnost prepoznavanja, kako izbrati primerno pot. Pa vas lahko individualist motivira? Seveda.

To je tip ljudi, ki je sposoben celotno skupino utrujenih, umazanih, mokrih in lačnih pohodnikov spraviti do koče še pred mrakom. Kako?

 • Z uporabo humorja in sočutja.

 • S ponudbo pomoči pri nošenju opreme.

Ti pohodniki so resnično vredni občudovanja. Zavedajo se, da se ljudje včasih spravijo v neprijetne in neudobne situacije, kot so:

 • žulji od novih čevljev,

 • pozabljena torbica za prvo pomoč,

 • prijava na pohodniško turo, za katero niso fizično pripravljeni,

 • slabe vremenske razmere.

Za takšne situacije je potrebna posebna spretnost. Individualisti morajo imeti smisel za zagotovitev lastne varnosti, ohranjanje mirnosti in motiviranje skupine.

Motivacija za pohodništvo individualistov: Prenos znanja in pomoč pri učenju.

motivacija za pohodništvo_individualist
Individualist je zanesljiv in najboljši motivator. 

Motivacija za pohodništvo: Povzetek

Spoznali ste tri kategorije pohodnikov, ki imajo svoje pristope k motiviranju drugih. Kar pa je najpomembnejše, je notranja motivacija za pohodništvo. To so misli, ki se rutinsko vrtijo v naših glavah in določajo, kako vodimo druge, da na poti počnejo prave stvari, tudi ko je težko. Takšne misli so na primer:

 • obrni se, kljub temu, da je cilj blizu,

 • vzemi si odmor, tudi če se ne počutiš utrujenega,

 • vzemi si odmor za rehidracijo, preden se pojavi huda žeja,

 • opravi hiter spust, da prispeš do koče pred mrakom.

Po teh mislih boste sami zase vedeli, kateri tip pohodnika ste. Ali dajete ukaze, nasvete ali obupavate? Vse od tega je primerno, vendar je odvisno od situacije in razmer. Če se želite izuriti za pohodništvo, boste morali uporabiti vsaj enega izmed teh pristopov. Razmislite, kateri izmed tipov ste po naravi, tako da boste lahko v različnih situacijah izstopili iz te vloge in privzeli drugo. V določenih situacijah bo npr. potrebno, da se umaknete, da prevzamete vodstvo ali pa da sprejmete večjo odločitev. In ker to za vas ne bo naravno, vam bo neprijetno.

Postavite si osebni izziv in preizkusite vse tri pristope do motivacije za pohodništvo. Tako boste ugotovili, v katerem se najbolje počutite. Katera izmed situacij vas je motivirala, da ste v pohodništvu uživali? Da ste nekomu sledili ali da ste vi vodili skupino?

 

Vir: Hiking For Her