krvodajalstvo
krvodajalstvo

Po podatkih Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino, potrebujemo v Sloveniji v povprečju okoli 300 do 350 krvodajalcev na dan, da se  bolnikom zagotovi potrebno količino krvi. Krvodajalstvo lahko ima nekatere zdravstvene koristi, hkrati pa je ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku.

Krvodajalstvo: Zdravstvene koristi

Darovanje krvi lahko ima nekatere zdravstvene koristi, kot so zmanjšano tveganje za razvoj rakavih obolenj in hemokromatoze, zmanjšano tveganje za poškodbe jeter in trebušne slinavke, nenazadnje pa tudi pomaga izboljšati zdravje srca in ožilja.

1. Uravnotežen nivo železa

Zdravi odrasli imajo običajno v telesu 5 gramov železa, večinoma v rdečih krvnih telescih in pa tudi v kostnem mozgu. Z darovanjem ene enote krvi, izgubi človek okoli četrtino grama železa. Ta se lahko nadomesti preko hrane v nekaj tednih po darovanju. Dr. DeChristopher, direktor krvne banke Univerze Loyola pravi, da je regulacija nivoja železa v telesu dobra stvar, saj ima prekomerna koncentracija železa slab vpliv na žile.

Ženske, ki pogosteje zbolevajo za anemijo, morajo biti pri darovanju krvi previdne. Prav tako je lahko krvodajalstvo problematično pri ženskah, ki še niso vstopile v fazo menopavze. Te imajo namreč pogosteje izčrpane zaloge železa v telesu.

2. Boljša pretočnost krvi

“Če ima kri večjo viskoznost ali upiranje toku, bo tekla kot melasa,” pravi dr. Phillip DeChristopher, direktor krvne banke Univerze Loyola. Redno krvodajalstvo lahko pomaga izboljšati pretočnost krvi.

V članku v reviji American Journal of Epidemiology so ugotovili, da imajo krvodajalci 88 % manjše tveganje za srčni napad. Zaenkrat še ni znano, ali je ta učinek direktno povezan z boljšo pretočnostjo krvi, vsekakor pa je dokazano, da so krvodajalci redkeje hospitalizirani oz. so hospitalizirani krajši čas kot tisti, ki ne darujejo krvi. Vemo pa, da je dolgotrajna hospitalizacija oz. ležanje povezana z večjim tveganjem za pojav kapi, srčnega zastoja ali strdkov.

3. Zmanjšanje tveganja za pojav hemokromatoze in rakavih obolenj

Krvodajalstvo lahko pomaga zmanjšati tveganje za pojav hemokromatoze in razvoj rakavih obolenj. Obe stanji lahko nastopita kot posledica prenasičenost telesa z železom. Redno krvodajalstvo lahko pomaga pri zmanjšanju prenasičenosti z železom in ohranjanju stabilne zaloge železa v telesu.

Hemokromatoza je dedno zdravstveno stanje, ki nastopi zaradi prekomerne absorpcije železa v telesu. Povzročijo jo lahko tudi alkoholizem, anemija ali druge bolezni.

4. Zdravo srce in jetra

Krvodajalstvo je koristno pri zmanjševanju tveganja za tegobe srca in jeter, ki jih povzroči prenasičenost telesa z železom. Z uživanjem hrane, bogate z železom, se namreč povečajo vsebnosti železa v telesu. In ker je telo zmožno absorbirati le omejene količine železa, se presežek hrani v srcu, jetrih in trebušni slinavki. To posledično poveča tveganje za pojav ciroze, odpovedi jeter, poškodb trebušne slinavke in nepravilnosti v delovanju srca. Darovanje krvi omogoča ohranjanje normalnega nivoja železa in tako zmanjša tveganje za pojav določenih bolezni.

5. Izgradnja novih krvnih celic

Po darovanju krvi, si telo prizadeva obnoviti izgubo krvi. To stimulira produkcijo novih krvnih celic in posledično pomaga ohranjati dobro splošno zdravje.

 

Vir: Organic Facts, Health.com

 

Deli
Prejšnji članek14 učinkovitih načinov motivacije za zaposlene
Naslednji članekNapotki za šoping
Nejc Krumpačnik
Sem magister inženir medijskih komunikacij, certificiran Transolution Business Practitioner in Top Selling Professional (pri Katzengruber Human Development Group). Podjetjem in posameznikom pomagam, da s pomočjo spleta povečajo svojo prepoznavnost, najdejo nove stranke in prodajo več.