Saj že veste, kako se lahko naučite voditi svoje lastno podjetje? Tako, da ga ustanovite, vendar.

Pozabil sem, komu natančno pripisujejo, da se je podpisal pod to izjavo, se pa nanjo pogosto spomnim, ko mi v poslu nekaj uspe ali pa, ko pogrnem po dolgem in počez. V teoriji je vse videti lepo in prav, praksa pa je tista, ki človeka postavi na realna tla ter ga preizkusi, koliko ga je v resnici v hlačah.

Če bi v času ustanavljanja svojega prvega podjetja slišal za družabno igro Firma Kids, bi zelo verjetno pred odhodom na točko Vem prvo odigral partijo ali dve s svojim mlajšim bratrancem. Morda bi mi že on dal jasno vedeti, naj preneham sanjati o tem, da ne bi imel tipičnega 8-urnega delovnika. Prepričan sem, da bi me že sama misel na to, da bi se osramotil pred 13-letnikom, dovolj motivirala, da se naučim nekaj o davkih, prihodkih in stroških.

druzabna-igra-firma-kids
»Pri poslovanju moraš res paziti, da ne narediš kakšne neumnosti.« – Nik L., 10 let . Poslušajte Nika. Ve, kaj govori.

Ko bolje pomislim, se lahko tolažim, da tudi on o teh temah verjetno bore malo ve. V šoli jih tega ne učijo, čeprav bi jim to znanje kasneje v življenju še kako koristilo. Vsaj nas niso in prepričan sem, da se šolski sistem od tedaj ni kaj bistveno spremenil.

No, pa še prihranil bi. V poslu te lahko napake namreč drago stanejo.

Pustimo to ob strani.

Posel je v resnici lahko zelo enostaven. Oče sodobnega menedžmenta Peter Drucker je dejal, da podjetništvo ni v osnovi ničesar drugega kot inoviranje in marketing.

Tudi v igri Firma Kids se ga lotevamo na poenostavljen način.

Nekako takole.

Vzamemo posojilo. Kupimo material. Proizvedemo in plačamo delavcem. Oglašujemo in prodamo izdelke. Plačamo obresti in davke ter potegnemo črto. Dobičkonosnost je merilo našega uspeha.

Dovolj poenostavljeno torej, da so na videz dolgočasne teme zanimive in zabavne otrokom, a dovolj kompleksno obenem, da se bodo z njimi z veseljem igrali tudi odrasli.

Če nimate podjetniške žilice, pa nikar ne skrbite. Še vedno je kocka tista, ki vsaj deloma kroji usodo igralcev. A, saj veste, kako pravijo: »Več kot delaš, več sreče imaš.« Več kot boste igrali, več boste vedeli in znali.

Investirajte torej v znanje svojih otrok, razen če mislite, da so slaba naložba. Tako nekako (malenkost sem si ga drznil prirediti po svoje) se glasi tudi moto podjetja Lisac & Lisac, ki že 20 let uspešno predaja poslovna znanja. Eden izmed njihovih zadnjih izobraževalnih izdelkov je družabna igra Firma Kids, ki so nam jo poslali na preizkus. Menda se že precej uspešno prodaja tudi v tujini.

Sam sem kaj kmalu poražen sedel za računalnik k pisanju tega članka. Razmišljam o menjavi kariere in si dajem potuho, da je vsega kriva ta nesrečna kocka, moja boljša polovica pa še vedno tuhta, v katerem krogu je bolje banki odplačati posojilo in zgraditi novo tovarno. Slutim, da me kmalu čaka nov poraz.

Naj ji bo. Tokrat si je zmago pošteno prislužila.

PS: o družabni igri Firma Kids lahko več izveste na tej povezavi.