Strah in psihologija

Veliko govoriš o strahu. Kaj so najpogostejši strahovi, s katerimi se soočajo ljudje in kaj bi jim svetoval, kako naj jih premagajo?

Dave Daley – Monster Motivator: Res je, ker menim, da je strah največji strahovalec (ang. “bully”) v življenju in edini način, da ga zaustaviš je, da se mu postaviš po robu in dobiš nazaj svoj denar za malico. Rad učim ljudi, kako lahko to naredijo. Menim, da ljudje na svoji poti slej ali prej naletijo na dva strahova. Prvi je strah pred spremembo, drugi pa strah pred tem, kaj si mislijo drugi ljudje.

Ko je govora o strahu pred spremembami – evolucijski vlak se bo zgodil in premaknil se bo ne glede na to, ali ti je to všeč ali ne, če se strinjaš s tem ali ne in če si pripravljen ali ne. Vprašanje je, ali boš skočil na vlak in se pomikal z evolucijo ali pa mu boš pustil, da te povozi. To je tvoja izbira. V vsakem primeru boš dobil rezultate, kakšne, pa je odvisno od tega, ali boš ukrepal ali ne.

Ko živiš s čistimi nameni, se vse razjasni in postaneš neprebojen. Tako lahko strahove premagaš.

Če želiš premagati strah pred tem, kaj si mislijo drugi, potem je čas, da živiš za nek smisel. Svoje življenje živim z namenom. Ko so moji nameni čisti, a bi z njimi koga lahko užalil, sem v redu, neprebojen in lahko mirno zaspim. To je njihov problem in oni morajo to razrešiti. Ko živiš s čistimi nameni, se vse razjasni in postaneš neprebojen. Tako lahko strahove premagaš.

Kako se prenehati pritoževati, iskati izgovore, skrbeti in se osredotočati na druge?

Dave Daley – Monster Motivator: Enostavno je. Masovno učinkovito ukrepanje! Kot česen za vampirja je ukrepanje strup za strah! A masovna učinkovita akcija je ključ, ne zgolj katerokoli noro ukrepanje.

Ali si imel priložnost delati z ljudmi, ki trpijo zaradi depresije ali anksioznosti?

Dave Daley – Monster Motivator: Depresija je beseda, s katero se dandanes tako zlahka razmetava, da sploh nima več prave teže. Zdi se, da je vsak drugi človek depresiven ali pa ga muči takšna ali drugačna anksioznost.

Definitivno sem delal tudi s takšnimi ljudmi in to je del njihovih strahov, ki jih omejujejo. Postanejo živčni in so v skrbeh. Na tem mestu stopi v igro Monster Motivator TV, kjer vidim ljudi. Živčni so, ker morajo pred kamero in še bolj napeti, ker morajo deliti svojo zgodbo. Pripravim jih do tega, da se prikažejo pred kamero in da bo vse v redu. Zvlečem jih čez ovire strahu.

Človek, ki zapusti mojo oddajo, je povsem drugačen od tistega, ki je vstopil vanjo. Kot dan in noč. Priča sem torej tej evoluciji v roku nekaj ur in res je čudovit zadovoljujoč občutek.

Povej mi več o trgu motivacije v ZDA. Ali si je težko pridobiti svoj delež na trgu? Vemo, da je konkurenca močna.

Dave Daley – Monster Motivator: Ne, je kot vsako drugo tržišče. Če verjameš, da je težko in da je mnogo konkurence in da ne spadaš tja, potem bodo temu primerni tudi rezultati. Če pa se osredotočiš na sebe, na avtentičnost in delaš trdo, se skloniš in si zavežeš škornje, se bo začelo dogajati.

Osebna rast

Katero knjigo za osebno rast, ki jo je potrebno nujno prebrati, priporočaš? 

Dave Daley – Monster Motivator: Po mojem mnenju je najboljša knjiga As a Man Thinketh od Jamesa Allena. Obožujem še What To Say When You Talk To Your Self od Dr. Shada Helmstetterja in seveda Napoleon Hill – Think And Grow Rich. Te so ta glavne. A najboljša je As a Man Thinketh. Bob Proctor mi je leta 2007 rekel: “Sine, če boš prebiral to knjigo konsistentno, boš nenehno rasel”. In prav je imel.

Skoraj smrtna nesreča je bila potrebna, da si spremenil svoje razmišljanje in se podal na drugačno življenjsko pot. Zakaj je tako, da se pogosto spremenimo šele, ko zares trpimo in potrebne ukrepe sprejmemo šele, ko je že skoraj prepozno? Ali meniš, da je potrebno pasti do dna, da lahko uspemo? Znana je izjava J. K. Rowlingove: “Dno je postalo trden temelj, na podlagi katerega sem si preoblikovala življenje”. 

Dave Daley – Monster Motivator: Mislim, da je problem v tem, da nam postane udobno in ostanemo v tej coni udobja. Življenje nas testira, kako zelo si nekaj želimo, kdo v resnici smo, vedno pa nam daje izbiro. Lahko gremo nazaj v varno območje in ostanemo tam in strahovalcu pustimo naš denar za malico ali pa se vnaprej soočimo s tem strahom ter ga premagamo. Ne gledamo nazaj in dobimo naš denar za malico nazaj.

Verjamem, da je bitka enaka moči.

Mislim, da nam življenje na takšen način sporoča, iz česa smo narejeni. Ne gre toliko za samo bitko, temveč za to, da izvemo, kakšna oseba moramo postati, da bi prestali to bitko. Zato verjamem, da je bitka enaka moči.

 

Odklikaj na 3. stran intervjuja…

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?

1
2
3
Deli
Prejšnji članekNapake v zvezi, ki uničujejo in onesrečujejo
Naslednji članek30 najbogatejših ljudi na svetu – 1. del
Nejc Krumpačnik
Sem magister inženir medijskih komunikacij, certificiran Transolution Business Practitioner in Top Selling Professional (pri Katzengruber Human Development Group). Podjetjem in posameznikom pomagam, da s pomočjo spleta povečajo svojo prepoznavnost, najdejo nove stranke in prodajo več.