Dan upora proti okupatorju
Dan upora proti okupatorju

Na današnji dan v Sloveniji praznujemo državni praznik Dan upora proti okupatorju (včasih Dan Osvobodilne fronte ali Dan OF). Namenjen je poklonu v spomin vsem tistim, ki so dali svoja življenja za udejanjenje vrednot upora, tovarištva in svobode domovine.

27. april – Dan upora proti okupatorju

Na ta dan naj bi bila leta 1941 v Ljubljani ustanovljena Osvobodilna fronta slovenskega naroda (OF). OF je bila sicer ustanovljena dan prej, 26. aprila 1941, na dan, ko je bil Adolf Hitler v Mariboru, in sicer v hiši književnika Josipa Vidmarja, kjer so se sešli predstavniki komunistov, krščansko socialističnega delavstva, Sokolov in naprednih kulturnikov. Ustanovne skupine so sklenile začeti priprave na oborožen odpor. Sprva je bilo v veljavi ime Protiimperialistična fronta, po napadu Nemčije na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941, pa se je preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda. Poleti 1941 so tako nastale prve partizanske enote. Po vsej Sloveniji se je začel oboroženi odpor, ki je sčasoma prerasel v narodnoosvobodilni boj.

Partizanska besedila in pesmi

V času okupacije je bilo na slovenskih tleh omejeno kulturno delovanje, zato imajo pisci, ki so delovali v partizanskih enotah, pomembno vlogo pri ohranjanju in razvoju slovenske književnosti in kulture. NOB literaturo so ustvarjali najvidnejši pesniki ter pisatelji tistega časa, pa tudi anonimni avtorji. Med njimi so Karel Destovnik – Kajuh, Matej Bor, Edvard Kocbek, Ivan Minatti, Lojze Krakar idr. Tako so nastala brezčasna dela proze in poezije, zaznamovana s čustvi trpljenja, upanja v osvoboditev in volje do pokončnega preživetja.

Pomembno vlogo za motivacijo in vzpodbudo vojakov, ki so odhajali v boj, pa so imele tudi partizanske pesmi. Za vas smo združili 10 najbolj udarnih partizanskih pesmi, ki živijo še danes. Želimo vam prijetno poslušanje ter ohranjanje spominov na čas tovarištva!

 

Seznam pesmi:

  1. Hej, brigade
  2. Hej, tovariši
  3. Jutri gremo v napad
  4. Najuriš
  5. Naša vojska
  6. Komandant Stane
  7. Pesem XIV divizije
  8. Pesem o svobodi
  9. Vstala Primorska
  10. Šivala je deklica zvezdo