staša grom

Kdo je Staša Grom?

Veliko je ljudi, ki vse življenje iščejo, a nikoli ne najdejo svoje strasti. Mnogo je tudi takšnih, ki nad iskanjem hitro obupajo. Redki pa so srečneži, ki jim je dano to, da opravljajo delo, ki bi ga tako ali tako tudi sicer opravljali. Ena izmed takšnih je tudi Staša Grom. Diplomirana pravnica je ugotovila, da jo v resnici precej bolj kot utrudljivo prebiranje zakonikov zanima prehrana, zaradi česar se je odločila diplomirati še iz dietetike.

Ustvarila je svojo, sedaj že zelo dobro poznano Stašino fit kuhinjo, in svoj hobi, ljubezen do prehrane in pisanja receptov, uspešno prelevila v posel. Več kot uspešno pa je s poslom uspela povezati tudi ljubezen, saj sta oba z možem Gašperjem alfa in omega v našem prostoru, ko gre za LCHF način prehranjevanja. Kot pravi sama, si po 15 letih skupnega delovanja še vedno ne gresta na živce. 🙂 Le tako naprej!


Uvod

Kdo je Staša Grom v prostem času in poslovno? Kaj jo navdušuje, ob čem jo spreleti srh, kaj ji požene kri po žilah?

Staša Grom: Sem diplomirana pravnica, ki je kasneje ugotovila, da jo bolj kot pravo zanima prehrana. Zato sem diplomirala tudi na Fakulteti za vede o zdravju, smer dietetika, kjer trenutno zaključujem magisterij.

Zaposlena sem v podjetju Maksimum, bolj znanem po svoji blagovni znamki prehranskih dopolnil in trgovin Maxximum, posel pa sem zadnja leta prežela tudi s svojimi spletnimi in facebook stranmi, kjer objavljam recepte po načelih prehrane LCHF. Kri po žilah mi požene srce – tako v dobesednem kot prenesenem pomenu. 😊

Recepti

Na spletni strani fitkuhinja.si ter na Facebook strani Stašina fit kuhinja je mogoče najti zanimive recepte, ki si jih skovala. Za kakšne recepte gre? Komu vse so namenjeni?

Staša Grom: Že nekaj let se prehranjujem po načelih prej omenjene LCHF-prehrane. Gre za prehrano z nizkim deležem ogljikovih hidratov, zmernim deležem beljakovin in visokim deležem maščob. Pri ustvarjanju jedi ne uporabljam žit in izdelkov iz njih, prav tako ne dodajam sladkorja v kakršni koli obliki. Čeprav v zvezi s prehrano LCHF večina pomisli na hujšanje, to še zdaleč ni njena edina uporabna vrednost.

Že pred okoli sto leti so njeno najbolj strogo različico, ketogeno dieto, uporabljali za zdravljenje epilepsije, prav tako lahko koristi pri različnih obolenjih, na primer sladkorni bolezni, alzheimerjevi bolezni, nekaterih oblikah raka, srčno-žilnih in drugih obolenjih. Moj recepti so torej namenjeni vsem, ki se iz različnih razlogov prehranjujejo po načelih LCHF, oziroma v prehrani omejujejo ogljikove hidrate; zaradi nadzora telesne teže ali zaradi njenih terapevtskih učinkov.

Čeprav v zvezi s prehrano LCHF večina pomisli na hujšanje, to še zdaleč ni njena edina uporabna vrednost.

Kako obiskani so tvoji kanali? Se od drugih, ki vsebujejo podobne recepte in vsebine, po čem razlikujejo?

Staša Grom: Pred slabimi štirimi leti sem se tako rekoč v sekundi odločila, da ustvarim facebook stran Stašina fit kuhinja in s tem odrešim facebook prijatelje, ki so morali na mojem osebnem profilu vsakodnevno gledati v moj krožnik. 😊

Do danes imam več kot 40.000 sledilcev, kar se mi zdi za slovenske razmere in za dokaj specifično tematiko kar precej. Včasih me kdo vpraša, kako mi to uspeva, pa pravzaprav ne vem, kaj naj odgovorim. Kar počnem, počnem glede na trenutno inspiracijo, vedno pa skozi svoje objave dajem tudi »samo sebe«.

Medtem ko se nekateri lotijo najprej posla in nato poskušajo k temu dodati osebni pristop, sem jaz ubrala obratno pot – to, kar je bil najprej moj hobi, sem združila s poslom. Upam si trditi, da sledilci to čutijo. Živimo namreč v času zasičenosti z reklamami in vedno bolj cenimo pristnost. Kar podajam na svojih kanalih, je del mojega resničnega življenja. Po facebook strani je nastala tudi spletna stran fitkuhinja.si, v tem letu pa še stran lchflove.si, kjer se z Gašperjem v slovenskem jeziku trudiva podati čim več informacij o prehrani LCHF.

lchf
Spletna stran lchflove.si ponuja številne informacije o LCHF prehrani.

LCHF prehrana

Pri snovanju receptov sodeluješ s svojim možem, Gašperjem Gromom, s katerim smo pred nekaj časa opravili intervju. Rdeča nit pogovora je bila LCHF prehrana. Je bil on tisti, ki te je navdušil nad takšnim načinom prehranjevanja? Kakšno vlogo ima sicer on pri grajenju tvoje blagovne znamke?

Staša Grom: Gašper je sicer velik prehranski strokovnjak, vihtenje kuhalnice pa žal ni ena izmed njegovih kompetenc. Pravzaprav zna za silo speči le jajca, tako da njegovo pomoč pri receptih raje prijazno odklonim. 😊

Drži pa, da me je on navdušil nad prehrano LCHF. Sam se tako prehranjuje že precej let, ves ta čas to prehrano tudi aktivno proučuje. Sprva se mi je zdelo nenavadno, da bi lahko bila prehrana s toliko maščobami, tudi nasičenimi, zdrava, a sem sčasoma sama spoznala, da je teorija o škodljivosti maščob zgrešena.

Fobija pred maščobami je bila pred nekaj leti močno zakoreninjena, na nek način je še vedno, čeprav se ozaveščenost glede tega na srečo spreminja. Gašper me pri mojih projektih in idejah vedno podpira, tudi pri kakih »bolj norih«, kot je, denimo, pisanje knjige na Ibizi. 😊

Kaj je bil razlog, da si se odločila graditi svojo blagovno znamko ravno na področju prehrane?

Staša Grom: Moja blagovna znamka je nastala spontano in še zdaleč nisem slutila, da bo postala tako prepoznavna. Pred slabimi štirimi leti sem nekega večera kot ponavadi sedela za računalnikom in … ustvarila facebook stran. Niti logotipa nisem imela, ime Fit kuhinja (pridevnik Stašina sem dodala kasneje) sem zapisala z malenkost posebnimi črkami kar v Wordu, dodala sliko domače temne čokolade in za silo naredila profilno fotografijo. Še danes se z nasmeškom rada spomnim teh svojih nerodnih, a entuziastičnih začetkov. 😊

Katere sestavine uporabljaš v svoji kuhinji in kje jih dobiš? Zagovarjaš uporabo čim bolj svežih živil. Pa je to res vedno izvedljivo, posebej v smislu finančne dostopnosti živil?

Staša Grom: Uporabljam osnovna živila, kot so jajca, zelenjava, maslo, meso, ribe, kokosovo in olivno olje, siri, sladka in kisla smetana, oreški, kakovosten kakav in temna čokolada, jagodičevje ter seveda zelišča in začimbe. Sploh jajca so v mojem hladilniku nepogrešljiva, ker – če ni časa, volje in drugih sestavin, te jajca na maslu vedno rešijo iz zagate.

SPLOH JAJCA SO V MOJEM HLADILNIKU NEPOGREŠLJIVA, KER – ČE NI ČASA, VOLJE IN DRUGIH SESTAVIN, TE JAJCA NA MASLU VEDNO REŠIJO IZ ZAGATE.

Nisem obsedena s tem, da mora biti vse sveže ali bio, ker je to v današnjem času velikokrat nemogoče, pa tudi sprašujem se, če je res potrebno. Po svojih močeh in logiki se trudim uživati čimbolj nepredelano in svežo hrano, vendar s tem nisem obremenjena.

Kako dolgo se prehranjuješ po načelu LCHF prehrane? Kako si se prehranjevala prej? Se je bilo težko navaditi na spremembo novega načina prehranjevanja?

Staša Grom: Prvič sem o prehrani kot nečem, kar je pomembno, pričela razmišljati v svojih mladih študentskih letih. Ugotovila sem, da se kilogrami z leti hitreje kopičijo in da ni vse, kar sem do takrat dala v usta, zdravo. Moja prva dieta izpred ca. 15 let je temeljila na prehrani z malo maščobe, saj je takrat vladalo prepričanje, da so maščobe glavni razlog za odvečno telesno maščobo in sodobne bolezni. Kruh sem zamenjala z ovsenimi kosmiči, krompir z zelenjavo, mastno meso pa s pustim filejem.

Uf, koliko zdravih rumenjakov sem zavrgla, ker je dieta dovoljevala le beljake. 😊 Sčasoma sem pričela uživati več maščob, ogljikove hidrate pa sem omejila na zelenjavo in polnozrnate kosmiče. Nekoliko kasneje sem črtala tudi kosmiče in žita nasploh, povečala pa sem količino maščob (na tej točki so se na jedilniku pojavili rumenjaki in maslo). Tako se prehranjujem že okoli pet let.

Znebila sem se prepogostega razmišljanja o hrani in planiranja obrokov, le redko čutim lakoto, saj je visoko maščobna prehrana zelo nasitna. Predvsem pa sem z leti nehala gledati le na to, koliko odvečne maščobe mi bo uspelo izgubiti s prehrano, temveč, kakšen je vpliv prehrane na moje zdravje in počutje. LCHF-prehrana mi zelo ustreza tako z vidika vzdrževanja telesne teže kot z vidika zdravja in počutja.

 

Odklikaj na 2. stran intervjuja…

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?

1
2
3
Deli
Prejšnji članekKako prepoznati lažne prijatelje?
Naslednji članekNasveti za učinkovito upravljanje s časom
Nejc Krumpačnik
Sem magister inženir medijskih komunikacij, certificiran Transolution Business Practitioner in Top Selling Professional (pri Katzengruber Human Development Group). Podjetjem in posameznikom pomagam, da s pomočjo spleta povečajo svojo prepoznavnost, najdejo nove stranke in prodajo več.