Domov Knjige Osebna rast Psihologija Samurajski kodeks – Sodobni prevod kodeksa Bušido Šošinsu
Akcija!

Samurajski kodeks – Sodobni prevod kodeksa Bušido Šošinsu

15,90  12,72 

Avtor: Thomas Cleary

V knjigi Samurajski kodeks Thomasa Clearyja ne boste našli ‘instant receptov’ za lagodnejše življenje ali ključa do rešitev vsakega vašega problema. Vsekakor pa se boste, če znate brati med vrsticami, odkrili skrivnost največjih zmagovalcev. Ugotovili boste, kakšna je razlika med strahopetcem in zmagovalcem, med šarlatanom in pravim bojevnikom ter med dobrim in slabim človekom. Naučili se boste drugače razmišljati o odnosih, ki določajo vaše zasebno, poklicno in širše družbeno življenje.

Ni na zalogi

Opis

Samurajski kodeks predstavlja pot bojevnika na zelo prvinski način. Podobnosti z vsakdanjim življenjem mora bralec najti sam, saj jih avtor izpostavlja le izjemoma. Prav zato sodobni prevod tega več stoletij starega besedila od bralca zahteva zdravo mero razuma, zrelosti in odprtosti za nove poglede.

Samurajski bojevniki so bili vselej znani po svoji trdni notranji in telesni drži, samodisciplini in predanosti svojemu delu in nadrejenim. Gre za značajske lastnosti, ki so cenjene še dandanes in – kar je še pomembneje – še dandanes predstavljajo ključ do uspeha v zasebnem in poklicnem življenju. Vsak dan bijemo bitke, od katerih praviloma ni odvisno naše življenje, a so kljub temu še kako pomembne. Da bi vsako bitko zapustili kot zmagovalci, moramo spoznati pot pravega bojevnika. Bojevnika, ki se ne predaja in se odlično znajde v vsakem položaju.

V knjigi Samurajski kodeks Thomasa Clearyja ne boste našli ‘instant receptov’ za lagodnejše življenje ali ključa do rešitev vsakega vašega problema. Vsekakor pa se boste, če znate brati med vrsticami, odkrili skrivnost največjih zmagovalcev. Ugotovili boste, kakšna je razlika med strahopetcem in zmagovalcem, med šarlatanom in pravim bojevnikom ter med dobrim in slabim človekom. Naučili se boste drugače razmišljati o odnosih, ki določajo vaše zasebno, poklicno in širše družbeno življenje. In ne nazadnje, ko boste prebrali knjigo Samurajski kodeks, boste na Japonsko in Japonce gledali drugače, saj je njihovo obnašanje še vedno močno zaznamovano z vplivi iz obdobja samurajstva.

Samurajski kodeks z japonskim naslovom Bušido šošinsu, kar pomeni ‘bušido za začetnike’, je bil napisan za viteze začetnike tistega časa.  Avtor kodeksa Taira Šigesuke, konfucijanski učenjak in vojni strokovnjak, se je rodil leta 1639 – leto po implementaciji izolacijske politike – in umrl leta 1730, kar pomeni, da je živel v času, ko je tokugavski mir dosegel vrhunec. Priročnik, osnovan na podlagi petstoletnih izkušenj z vojaško vladavino, je bil napisan kot skupek uporabnih in teoretičnih navodil za bojevnike. Njegov namen je bil preprečiti, da bi se samurajstvo izrodilo, in vzpostaviti standarde obnašanja v zasebnem, družbenem in poklicnem življenju po načelih bušida – poti bojevnika.

Knjiga Samurajski kodeks predstavlja presenetljivo natančno ogledalo mnogih značilnosti in navad sodobne japonske družbe. Opira se na več stoletno tradicijo ugleda in moči, ki sodita med najbolj ključne dejavnike pri oblikovanju moralne drže Japoncev. V besedilu so skozi oči japonskega bojevniškega duha predstavljeni številni vidiki življenja – osebna odgovornost, družinski odnosi, družbene dolžnosti, vzgoja, premoženje, etika in tako naprej. V tej tristo let stari knjigi so z neverjetno natančnostjo opisane tudi oblike poklicne in politične nesposobnosti ter korupcije, ki dandanes pestijo Japonsko – fevdalni sistem in vplivi vojaških režimov so se tako močno ukoreninili v japonsko družbo, da jo zaznamujejo in do neke mere določajo še danes. Priročnik je zato neprecenljiv vir podatkov za vse, ki bi si radi ustvarili pristno podobo o Japonski in ki želite razumeti japonsko družbo.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Samurajski kodeks – Sodobni prevod kodeksa Bušido Šošinsu”
0

Your Cart