Oprema za powerlifting
Oprema za powerlifting

Kot vsaka disciplina, tudi powerlifting zahteva svoj davek v obliki investicije v absolutno nepogrešljive kose opreme, med katere sodijo posebno oblikovane ploščate superge, dokolenke, trakovi/opornice za kolena, pas ter zapestni in komolčni trakovi. Seveda kmalu pride do dileme. Trenirati z opremo, ali surovo, brez? Je oprema za powerlifting res nekaj, kar potrebujem? Čemu mi bo služila, če že sedaj treniram brez? Bodo treningi kaj lažji?

Oprema za powerlifting: da ali ne?

Kot pristašica obeh načinov treniranja in tekmovanja, tako surovega, kot z opremo, lahko rečem, da imata oba svoje pluse in minuse. Nobena izmed možnosti ni inferiorna, niti superiorna drugi, kajti vsak posameznik se mora sam pri sebi odločiti, kaj mu ali ji najbolj ustreza, ko pride do treniranja z ali brez opreme.

V začetniški fazi treniranja, ko pri dvigih, počepih in potiskih še ne dosegate dvakratnika svoje lastne teže, je imperativnega pomena treniranje brez singleta, kolenskih trakov/opornic, pasu ter zapestnih in komolčnih trakov. Vse, kar potrebujete, so dobre ploščate superge ter dokolenke. Seveda ste poleg tega oblečeni v kar se da udobna oblačila, ki vas ne ovirajo pri vadbi sami.

Čas najprej namenite tehniki in postopnim zmagam pri osebnih rekordih, obenem pa razvijate tekmovalen duh. Večno ne boste trenirali zgolj le za ogledalo ter svojo lastno dušo, temveč je po dveh ali treh letih vestnega treniranja čas, da se opogumite in odločite za udeležbo na prvem tekmovanju. Tudi v primeru, da se še ne počutite dovolj udobno, da bi tekmovali, lahko opremo postopoma začnete uporabljati pri nadaljnih treningih.

Kje kupiti opremo za powerlifting?

Glede na to, da Slovenija nima nobene posebej specializirane powerlifterske trgovine, kjer bi potrebno opremo lahko kupili, vam ne preostane drugega, kot, da se zatečete v udoben objem spletnega nakupa. Podobno kot kjerkoli, se tudi tu znajdemo v precepu, katero znamko vzeti, kajti ponudba je ogromna, oči pa včasih hočejo več, kot denarnica dovoli.

Ne skrbite, za vse žepe se najde rešitev, je pa res, da se včasih splača investirati v solidnejše kose, ki vam bodo služili več let, nekateri celo preko desetletja. Na primer, singleti, čevlji in pasovi običajno nihajo med dvomestnimi in tromestnimi številkami. V kolikor imate namen nekega dne tekmovati, potem se držite znamk Inzer, Titan, SBD ter Metal, ki so tudi odobreni s strani večine tekmovalnih federacij.

Oprema za powerlifting

Sedaj, ko ste spoznali osnove powerliftinga in metode za pridobivanje moči, je čas, da spoznate nepogrešljive kose opreme. V nadaljevanju naštevamo vse, kar potrebujete za kvaliteten trening in uspešna tekmovanja. Oboroženi z novo garderobo boste sedaj pripravljeni na nove podvige. Le pogumno.

Ploski čevlji z ojačano peto

Morda ste že opazili, da nihče, ki trenira powerlifting, potiskov, počepov in mrtvega dviga ne izvaja v običajnih tekaških supergah z mehkim podplatom. Namesto slednjih, imamo obute ploske čevlje z rahlo privzdignjeno peto, ki nam omogočajo, da se teža preko zadnjega dela stopala enakomerno, predvsem pa efektivno porazdeli po talni površini. Čevlji, namenjeni powerliftingu, kot tudi weightliftingu, so tudi namenoma narejeni z manj drsečimi podplati, s katerimi se boljše oprimemo tal ter s tem preprečimo potencialne zdrse.

Powerlifting_ploski čevlji
Powerlifting oprema: ploski čevlji

Dokolenke

Vsi, ki redno izvajamo mrtvi dvig smo soočeni s pogostimi modricami in krvavimi golenicami. Zavoljo ublažitve drgnjenja palice ob golenici, ter čiščenja krvi s palice in tal je pametno, da se poslužujemo nošenja dokolenk.

Powerlifting_dokolenke
Powerlifting oprema: dokolenke

Kolenski trakovi/opornice

Edini del opreme, ki ga je prekleto težko spraviti nase zaradi narave tesnosti, so kolenski trakovi/opornice. Slednji so ekvivalent problemu, s katerim so dnevno soočene ženske, ki nase skušajo zvleči nekaj številk premajhne ter preozke hlače. Oboji pa dajejo vtis in izgled povprečne poli salame v ovoju. Vendar za razliko od nečimernosti mladenk, imajo trakovi/opornice za kolena ključen pomen pri kompresiji ter opori sklepov pri težjih počepih.

Powerlifting_kolenski trakovi
Oprema za powerlifting: kolenski trakovi

Pas

Pasovi so v naših vodah stvar polemike in nenehnega diskurza. Ljudje se delijo na zagovornike pasov, kot tudi tiste, ki njihovo uporabo prezirajo. Osebno sem mnenja, da so lahko koristni, če so uporabljeni pravilno. Kajti lahko doprinesejo k boljši učinkovitosti, izboljšavi moči ter zmanjšajo tveganje za nastanek morebitnih poškodb.

V kolikor pa se pretirano zanašamo na njihovo uporabnost, postanemo odvisni od njih v tej meri, da začnemo zanemarjati pomembne komponente prvotnega treniranja. V praksi pas pomeni, da lahko dvignemo znatno več, kot brez. Ko boste kupovali pas, poskrbite, da bo enakomerne debeline in širine po celotnem obsegu. To pomeni, da se za vsako ceno izogibajte metropan pasov, kot tudi tistih, ki so asimetrične oblike.

Powerlifting_pas
Oprema za powerlifting: pas

Zapestni trakovi

Najpogosteje se jih uporablja pri večini potiskov, včasih tudi pri počepih. Njihova vloga je stabilizacija relativno nestabilnega sklepa zapestja, s tem pa omogočajo varne potiske. Sama se jih ne poslužujem, ker si podobno, kot pri rabi pasov, tudi tu človek hitro naredi medvedjo uslugo, kjer brez njih ne more več dvigovati. Oziroma, če že, nikoli ne dvigne znatne teže.

Če že, naj se jih uporablja takrat, ko dvigujemo ali potiskamo maksimalno kilažo ene ponovitve tisti dan in ne več. Poleg mišic samih je pomembno, da imamo primerno ojačane tudi kite.

Powerlifting_zapestni trakovi
Oprema za powerlifting: zapestni trakovi

Singlet

Kar pomenijo trikoji v aerobiki, leotardi v gimnastiki, so singleti v powerliftingu. Gre za kompresijske pajace, ki so zahtevani v vsaki federaciji.

Powerlifting_singlet
Oprema za powerlifting: singlet

 

[contact-form-7 404 "Not Found"]