nuša gnezda

Kdo je Nuša Gnezda?

Nuša Gnezda je postavna mlada mamica, športnica, ki se je po končanem šolanju na Fakulteti za šport osredotočila na vadbo žensk, ki sta jim nosečnost in porod pustila določene zdravstvene posledice. Ker je celotno izkušnjo doživela tudi sama, svojim varovankam poleg strokovnega znanja nudi tudi prepotrebno motivacijo in vzpodbudo. 

Mamice njeno znanje in delo izredno cenijo, kar dokazuje polna zasedenost terminov. Za vse, ki se želijo udeležiti njenih vadb, pa to ni mogoče, je pripravila poseben online vadbeni program. Svoja razmišljanja, izkušnje in mnenja pa deli tudi na svojem blogu Fit mami. 

Vabljeni k branju.


Uvod

Kdo je Nuša Gnezda v prostem času in poslovno? Kaj jo navdušuje, ob čem jo spreleti srh, kaj ji požene kri po žilah?

Nuša Gnezda: Nuša Gnezda je v prostem času odmaknjena od (množice) ljudi, neobremenjujoča z okolico in samosvoja. Željna novih avantur in predana svoji družini. Poslovno uspešna in željna novih priložnosti.

Navdušujejo me ljudje, ki so drugačni, imajo drugačno življenjsko pot kot večina in tisti, ki si upajo “reskirati” v življenju. Navdušujejo me lepi sončni zahodi na različnih koncih sveta in lepote narave.

Kri po žilah mi poleg kolesarjenja, teka in ostalih aktivnostih, najbolj poženejo valovi oceana in veter jadranja, ko se z njimi in proti njim borim s surf desko.

nuša gnezda_surf
Nuša je velika ljubiteljica surfanja.

Fit mami

Si športnica po duši in po poklicu. Številnim ženskam, predvsem mamicam, si poznana pod imenom Fit mami. Gre za projekt, ki si se ga lotila zaradi lastne izkušnje nosečnosti in poroda. Kdo so ženske, ki se obračajo po tvojo pomoč?

Nuša Gnezda: K meni po pomoč se obračajo vse vrste žensk, saj sem se nekako osredotočila na ženski fitnes, ki zahteva nekatere prilagoditve glede treningov. Največ opravka imam z ženskami po porodu in mamicami, ki so rodile.

Tem ženskam je skupno, da jim je porod pustil določene posledice, ki jih je s pravilnim načinom treniranja možno odpraviti. Poleg tega jim poskušam s svojim načinom razmišljanja vpeljati nov sistem vadbe, ki ni obremenjujoč, hkrati pa vodi do rezultatov, kot so oblikovanje telesa, zmanjšanje in odpravljanje bolečin itd.

Tem ženskam je skupno, da jim je porod pustil določene posledice, ki jih je s pravilnim načinom treniranja možno odpraviti.

Izvajaš tako vodene kot zasebne vadbe, pripravila pa si tudi program vadb od doma. Po čem se tvoje vadbe za ženske po porodu razlikujejo od ostalih vodenih vadb, ki, kot praviš, lahko naredijo več škode kot koristi?

Nuša Gnezda: Veliko let sem imela samo osebne treninge. Ko se je povpraševanje povečalo, sem ustanovila skupinsko vadbo za mamice. Osebne treninge sem združila v male skupine, saj se je izkazal ta način za veliko boljšega – tako zame, kot za ženske, ki trenirajo. Ker sem želela pomagati tudi ostalim mamicam, ki nimajo možnosti trenirati v Ljubljani, sem ustanovila še online program.

Moje vadbe se razlikujejo po tem, da upoštevajo vse dejavnike, ki so ključni za rezultate. Na osebnih treningih je seveda to individualno prilagojeno, glede na stanje telesa posameznice pa tudi na skupinskih vadbah prilagodimo vaje. V online programu so vaje v prvi vrsti takšne, da so varne za ženske, ki so kadarkoli rodile, poleg tega pa takšne, da s čim manj ” cirkusa” pridemo do vrhunskih rezultatov.

nuša gnezda_na vadbi
Skupinska vadba mamic.

Ženske, ki vadijo doma, imajo večinoma otroke, zato je vadba prilagojena tako, da jim vzame najmanj časa in prostora za najboljše rezultate. Veliko jih poroča tudi, da kljub temu, da je vadba za mamice in da se komu morda sliši dolgočasna, je to najbolj efektivna vadba do sedaj.

Tekom študija na Fakulteti za šport si se posvečala predvsem fitnesu, kasneje pa si se osredotočila na treniranje žensk, predvsem nosečnic in tistih po porodu. Kje si pridobila vso potrebno strokovno znanje?

Nuša Gnezda: Na fakulteti za šport sem diplomirala iz fitnes treniranja. Faks je bil zame samo iztočnica za naprej. Nadaljnje znanje sem si pridobila preko različnih mentorjev, na seminarjih, v knjigah itd.

Še pred nosečnostjo, med nosečnostjo ter po porodu, pa sem poglobila znanje tudi na področju poporodnega treninga. Največ sem se naučila preko webinarjev, strokovne literature in svoje mentorice, ki prihaja iz Amerike, in s katero sva imeli skype pogovore. To učenje je potekalo ponoči, ko je moj sin, takrat še dojenček, spal.

nuša gnezda_noseča
Nuša med nosečnostjo.

Zato ves ta entuziazem, ki ga vlagam v ozaveščanje, prihaja ravno iz tega, ker sem se učila in pisala v nočnih urah. Da ne bi šle vse tiste ure in trud v nič. Največ pa sem se seveda naučila iz izkušenj.

Šport med nosečnostjo

Kaj kot strokovnjakinja za treniranje žensk po porodu svetuješ glede športne aktivnosti? Koliko športa v nosečnosti je priporočljivega in ali obstaja kakšno tveganje?

Nuša Gnezda: Športna vadba v nosečnosti je priporočljiva in načeloma ne vpliva na plod. Vadba ni priporočljiva takrat, ko ima ženska določena tveganja in je priporočljivo mirovanje. Vsekakor ne podpiram ekstremne vadbe v nosečnosti, že zaradi same varnosti, pa tudi zaradi posledic, ki jih takšna vadba pusti telesu. Vadba v nosečnosti mora biti takšna, da z njo okrepimo mišice trupa in hrbta zato, da bomo po porodu v čim boljšem stanju.

Športna vadba v nosečnosti je priporočljiva in načeloma ne vpliva na plod.

Po porodu je zgodba malo drugačna, saj je telo v zelo občutljivem stanju. Hormoni, medenično dno, utrujenost, porod, oslabljene mišice trupa, … Vse te dejavnike je potrebno upoštevati, preden se lotimo vadbe.

S kakšnimi poznanimi in manj poznanimi telesnimi težavami in nadlogami se ukvarja vsaka ženska, ki je na poti, da postane mamica ali ki to že je?

Nuša Gnezda: Mamice se najpogosteje srečujejo z urinsko inkontinenco. To je praktično tako pogosto, da je smatrano že za normalno. Do tega pride iz večih razlogov. Eden izmed njih je diastaza rektusov, kar pomeni razmak premih trebušnih mišic. To je pogost pojav, ki ga je možno obvladati, če ženska hitro po porodu naredi nekaj v tej smeri. Situacijo pa je možno izboljšati ali celo odpraviti tudi kasneje.

Zapletenejše težave, kot so prolaps organov, uhajanje blata, trebušna kila, hernije diska, pa zahtevajo drugačno vrsto zdravljenja pri fizioterapevtih in zdravnikih. V večini primerov se lahko izognemo tem težavam tako, da s pravilno vadbo začnemo že preden zanosimo in pa, če je le mogoče, med nosečnostjo.

Zaključek

Kaj pa tebe motivira? Od kod črpaš navdih?

Nuša Gnezda: Motivirajo me zgodbe v obliki sporočil, ki jih dnevno prejemam. Rezultati, ki jih pošiljajo. Mamice, ki so se po več letih znebile inkontinence ali bolečin, so zame največja motivacija.

Na Facebooku imam poleg strani s skoraj 13.000 sledilci še svojo zaprto skupino, v katero je vključenih 4.000 mamic, ki se med seboj spodbujajo in motivirajo. To je nekaj, kar ne moreš pustiti in kar ti da navdih.

In pa seveda to, kar sem napisala že prej. Trdo delo takrat, ko sem najbolj potrebovala počitek, me žene naprej. Moja glava ima nešteto idej in zamisli, ki jih hočem v bodoče še realizirati.

Imaš kakšne posebne izzive in cilje za prihodnost?

Nuša Gnezda: Moj cilj je, da pomagam vedno več mamicam preko spleta in postavljenih programov ter da posvetim več časa sebi in svoji družini. Izzivi pa prihajajo dnevno in prepričana sem, da bo v kratkem kakšen, ki mi ne bo pustil spati.

nuša gnezda_družina
Nušina družinica.

Priporočaj mi knjigo, ki bi jo moral prebrati vsak, ki želi najti svoje poslanstvo/sanje in mu/jim slediti?

Nuša Gnezda: Mislim, da moraš biti malo tak tip človeka, da slediš svojim sanjam. V večini knjig je predstavljeno, da če slediš svojim sanjam in poslanstvu, ti praktično ni potrebno nikoli več delati.

To, da greš svojo pot, je vse prej kot lahko in ne priporočam nikomur, ki ni pripravljen za to garati. Tukaj nikoli ne odbije ura 16.00, misli o poslu pa rojijo po glavi 24 ur na dan. Prej kot kašni knjigi je potrebno slediti sebi in ne okolici.

To, da greš svojo pot, je vse prej kot lahko in ne priporočam nikomur, ki ni pripravljen za to garati.

Ali obstaja kakšen motivacijski citat, po katerem živiš? Imaš svojega najljubšega? Morda še zaključna misel?

Nuša Gnezda: Motivacijski citat, ki ga imam jaz že malo v sebi je: “Ne bodi ovca”. Kamor gre večina, jaz ne grem. Pa ne zaradi principa, ampak zato, ker si enostavno ne želim istih stvari kot večina. Tako je bilo odkar pomnim in bo tudi v prihodnje.

Zato tudi razmišljam, kako naj nadomestim Facebook in Instagram za lastno promocijo. 🙂 Vseeno se mi zdi, da zaenkrat s svojimi zapisi še izstopam in imam še nekaj časa, preden vse skupaj ugasnem in začnem raznašati pisma v poštne nabiralnike. 🙂

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?