izzivi
izzivi

Nekaterim ljudem življenjski izzivi predstavljajo oviro, s katero se soočijo odločno, spet drugi se jim za vsako ceno izogibajo. A kaj je na koncu bolje – živeti varno, brez vzponov in padcev ali razburkano in polno izzivov?

Življenje je vsota eksistenčnih izkušenj

Včasih imam vtis, da na določeni točki demiurg med ljudi porazdeli fiksno število eksistenčnih izkušenj. Velika večina se ne more spoprijeti niti z najmanjšim bremenom. Torej bodo nekateri živeli za mnoge, in mnogi živeli preko življenj nekaterih.

Nekatera življenja so vsota tisočerih življenj v eksistenčnih izkušnjah – za dobro in slabo. Tisti, ki živijo dlje, vidijo dalje, doživljajoč neskončne vzpone in padce lepote in groze, ki jih življenje ponuja. In bojda trpijo izjemno več. Kar seveda ne drži.

Ko vidim presežke na katerem koli področju, si mislim, da obstaja upanje. Potem pogledam drugače in vidim povprečje človeštva, omamljenost, polno majhnih in omejenih življenj.

Več: Revizija osebne rasti in začrtanih ciljev.

Izzivi v življenju

Življenje je proces, ki vsakemu živemu bitju naključno ustvarja izzive – včasih večje, včasih manjše. Obsega skoraj nevidne izzive kot tudi tiste najbolj ekstremne, ki jih ne moremo preseči v dobi svojega življenja. Ločnice med prehodi med enimi in drugimi spoznamo po strmih vzponih in strmih padcih.

izzivi_vzponi in padci
Življenje gradijo vzponi in padci.

Človeštvo se tako porazdeli na ljudi, ki sprejemajo ekstremne izzive in tiste, ki se jih za vsako ceno izogibajo. »Kaj ti bo vsa varnost tega sveta, če nisi nikoli povsem živel« je prva misel, ki me spreleti. Zakaj bi želeli med letnico rojstva in smrti pustiti le pomišljaj – ne bom nikoli razumela. Kot tudi ne tistih, ki so ekstremno usmerjeni k stremenju za svojim poslanstvom in tistimi, ki jim ne bi moglo biti manj mar.

Kaj ti bo vsa varnost tega sveta, če nisi nikoli povsem živel?

Čast je postala binarni sistem, kjer smo se porazdelili na tiste, ki jo imajo, kot one, ki te karakteristike ne posedujejo. Človek čast lahko izgubi, nikakor pa nihče z njo ni rojen. Gre za rezultat verige življenjskih izbir vsakega posameznika tekom življenja.

Kako se izzivi razlikujejo od tveganj?

Iskanje izzivov ali njihovo izogibanje se razlikuje od poseganja za tveganji ali ogibanja slednjih. Izziv se lahko naključno pojavi, kjer se ga človek odloči sprejeti ali mu ubežati (kar je uspešnejša taktika mnogih).

V družbi, ki temelji na vrednotenju, je za doseganje uspeha potrebna določena raven izziva – vendar v mnogih primerih ostaja precej zmerna, skorajda vedno pa povezana z naklonjenostjo lastne misije ali iskanjem zadovoljstva.

Več: 5 pravil, s katerimi boste zmagali v igri življenja.

Tako je namreč pohvala za »dobro opravljeno delo« v ljudeh vzbudila užitek v načinu, ki še ni popolnoma razumljiv. Umetnik, ki raziskuje najboljši pristop za predstavitev svojega projekta, znanstvenik, ki razvija elegantnejši model za najpreprostejšo razlago specifičnega vidika realnosti, balerina, ki vadi samcat obrat tudi nekaj tisočkrat, ali atlet, ki ure in ure ponavlja specifično tehniko prizadevajoč k popolnosti – so pogosto z užitkom povezane dejavnosti, hkrati pa v mnogih lučeh prikazane kot slabe in napačne. V mnogih pogledih se jih označuje že skoraj kot žrtve.

izzivi_balerina
Z užitkom povezane dejavnosti so v mnogih lučeh prikazane kot slabe in napačne.

Izzivi so povezani z močjo

Izzivi so povezani tudi z močjo. Manj s tisto fizično, kot močjo karakterja, močjo kapitala, močjo vpliva, ki določenim ljudem prihrani vsakdanje izzive mase populacije.

Več: Ljudje racionalnejši od živali? Znanost odkimava.

V kolikor ljudje, rojeni v kapital tega ne znajo sprejeti, kot richesse oblige*, potem jih v tekmi za premoč kratkomalo prehitijo drugi.

*angleški izraz za koncept odgovornosti bogatih, da del bogastva vračajo nazaj svetu.

[contact-form-7 404 "Not Found"]