George Deriso
George Deriso

Kdo je George Deriso?

George Deriso je že večkrat obiskal Slovenijo in med enim izmed njegovih obiskov sem ga imel priložnost spoznati tudi sam. Vzel si je čas, da je mladim podjetnikom in tistim, ki se s podjetništvom šele spogledujejo ter jih srbijo prsti, da bi se morda tudi sami preizkusili na tej poti, predaval in odgovarjal na njihova bolj ali manj zanimiva vprašanja. Čeprav nas je med poslušalci bilo, kot se to za slovenske razmere spodobi, ko gre za kakovosten izobraževalni dogodek, nepresenetljivo malo, je predaval z enako vnemo in zadovoljstvom, kot če bi govoril pred tisoč glavo množico v kakšni sloviti dvorani. Rojen učitelj in predavatelj torej.

Delal je pri Applu, kjer je imel priložnost spoznati tudi sedaj že pokojnega Steve-a Jobsa, njegova kariera pa je resnično pestra, polna padcev in vzponov. Ravno zaradi tega poseduje obsežno znanje iz številnih področij in je več kot primeren sogovornik nekomu, ki se šele podaja v poslovni svet, pa tudi bistveno izkušenejšim podjetnikom, ki želijo izpopolniti svoje znanje. Zastavil sem mu nekaj konkretnih vprašanj in že tedaj me je povabil, da se še bolj detajlno pogovoriva ob kakšni drugi priložnosti. Nekaj mesecev kasneje se je tako rodil ta intervju.

Uvod

Kdo je George Deriso v zasebnem življenju? Kaj počneš in kakšne hobije imaš?

George Deriso: Obožujem tehnologijo, glasbo in to, da sem na svežem zraku. Ko je lepo vreme, rad zahajam v hribe, pozimi pa smučam.

Motivacija

Če prav pomnim, si bil aktivno vključen v nastanek kar devetih “propadlih” start-upov. Zdi se, da se zavedaš, kako prenesti zavrnitve in poraze. Kako se spopadaš s tem?

George Deriso: Da si lahko uspešen, moraš popolnoma razumeti pojem neuspeha in ga dojeti kot takšnega, kar v resnici je: praksa. Ko se želiš naučiti nekaj novega, denimo igrati klavir, je nerealistično verjeti, da se boš preprosto usedel in že prvič čudovito sestavljeno skladbo zaigral brez napak. Poskusil boš in spodletelo ti bo ter naučil se boš iz lastnih napak. To boš ponavljal, vse dokler skladbe ne boš zaigral popolnoma pravilno. Ko gre za klavir, temu rečemo praksa in verjamemo, da je absolutno nujna za uspeh. Tako je tudi z vsemi neuspehi. NUJNO je, da ti spodleti, da bi lahko uspel. Podjetništvo je umetnost prakticiranja – z njim se lahko ukvarjaš le, če si pripravljen sprejeti, da ti bo spodletelo in se boš učil iz neuspehov.

Podjetništvo je umetnost prakticiranja – z njim se lahko ukvarjaš le, če si pripravljen sprejeti, da ti bo spodletelo in se boš učil iz neuspehov.

Kako pomembna je motivacija in pozitivna naravnanost? Imaš priljubljene psihološke trike, ki jih uporabljaš na sebi?

George Deriso: Potrudi se razumeti in prepoznati svoja (in tuja) kognitivna nagnjenja. Obstaja mnogo načinov, s katerimi lahko vplivamo na obnašanje možganov. Prvi korak je dovolj dobro razumeti svoje težnje, da jih lahko prepoznaš, ko se pojavijo (vedno se). Gre za vseživljenjsko potovanje. Za specifične trike je ena izmed mojih najljubših spletnih strani MindTools.

Kaj je bil tvoj vir motivacije, ko ti je na začetku spodletelo pri dveh startupih, zaradi česar si moral ponovno delati za eno izmed velikih podjetij, nato pa si začel znova, dokler ti ni uspelo?

George Deriso: Presenetljivo ni šlo za denar. Šlo je za to, da bi ustvaril nekaj, kar bi drugi cenili. Če sem lahko naredil, da je nek problem izginil, da sem zadovoljil določeno potrebo ali nekomu vsaj malo olajšal življenje, sem se počutil izpopolnjenega. Še vedno se.

Kaj je bila najtežja izkušnja v tvojem življenju in kako si v težkih časih uspel videti luč na koncu tunela?

George Deriso: Ko sem prodal eno izmed svojih podjetij globalni raziskovalni in svetovalni firmi, sem upravljal z njihovimi operacijami svetovanja za polovico ZDA. Imel sem stranko iz finančnega sektorja (Morgan Stanley) in načrtoval sem prodajni sestanek z njimi v njihovem štabu. Tako sem se 11. septembra 2001 znašel v New Yorku, sestanek pa naj bi imel ob devetih zjutraj v višjih poslopjih enega izmed dvojčkov Svetovnega trgovinskega centra. Srečo sem imel, da me je stranka tik pred zdajci prosila, če lahko prestaviva sestanek v njihove pisarne v središču mesta. To mi je rešilo življenje.

Dan sem preživel tako, da sem gledal odvijanje najbolj destruktivnega terorističnega dejanja na ameriških tleh v zgodovini. Tisti trenutek sem se odločil, da zaključim z zasledovanjem dobička in svoj trud raje vložim v to, da ustvarjam smisel. Dal sem odpoved v korporativni službi in se nikoli več vrnil v korporacijo, namesto tega pa sem se raje osredotočil na poučevanje, mentorstvo in pomoč socialnim podjetnikom pri gradnji podjetij, ki smisel postavljajo pred dobiček.

Kdo ti predstavlja navdih? Si na začetku imel tudi sam mentorje? Kaj meniš o mentorstvu na splošno?

George Deriso: Verjamem, da bi mentor moral biti vsak. Nihče ni uspešen sam po sebi. Mentorstva se lotevam brezplačno in nepopustljivo, mnogi pa so od tega imeli koristi. Za mentorstvo tudi sam nenehno zaprošam in sem ga tudi deležen. Verjamem, da ima vsakdo nekaj za ponuditi. Učim se od mladostnikov, ki so trikrat mlajši od mene, pa od ljudi, ki so starejši od mene, tako od žensk kot od moških, kot tudi od ljudi drugih kultur in različnih ekonomskih ozadij. Perspektiva ni nekaj, kar pridobiš samo od tistih, ki so ti podobni ali ki se strinjajo s tvojim pogledom na svet; prislužiš si jo z odprtim kontaktom z ljudmi vseh vrst.

Perspektiva ni nekaj, kar pridobiš samo od tistih, ki so ti podobni ali ki se strinjajo s tvojim pogledom na svet; prislužiš si jo z odprtim kontaktom z ljudmi vseh vrst.

 

Odklikaj na 2. stran intervjuja…